Fly klare til utreise fra Arlanda, Stockholm. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB

I Sverige har den nye regjeringen med støtte av Sverigedemokraterna sett seg lei på at såkalte flyktninger nærmest drar i skytteltrafikk på ferie til hjemlandet.

Den SD-støttede regjeringen vil se nærmere på at en del mennesker som hevder å ha flyktet til Sverige fra sine hjemland for å redde livet, reiser på ferie til sine hjemland.

Slik reisetrafikk hevdes å foregå ganske raskt etter at de aktuelle personene har fått innvilget asyl i Sverige.

Samnytt skriver om saken:

I december gav Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) Migrationsverket i uppdrag att utreda asylfusket och möjligheten att återkalla uppehållstillstånd som är baserade på osanna uppgifter.

Detta gäller i synnerhet personer som semestrar i hemlandet trots att de fått skydd i Sverige på grund av en påstådd hotbild i ursprungslandet.

Ifølge ministeren handler det om å kartlegge juks og bedrag omkring dette som har foregått i lengre tid, og så tidligere rødgrønne regjeringer ikke har sett som noe større problem:

– Uppdraget är bredare än hemresor, det handlar om att identifiera alla typer av fusk. Det verkar som att det finns ett omfattande fusk med studerande som inte kommer hit för att studera utan för att göra andra saker, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Men det mest iögonenfallande är om svenska folket prioriterar resurser för att ge folk skydd när det sedan visar sig att de inte alls har skyddsbehov. Det tror jag många är upprörda över.

Enighet blant de nåværende regjeringspartiene

Ifølge Malmer Stenergard er alle partiene som inngår i dagens regjering enig i at dette er noe det bør tas tak i:

I en internrevision ska Migrationsverket ha kommit fram till samma slutsats och myndigheten kommer att presentera resultatet av sin utredning i juni.

Skytteltrafikk til hjemlandene under pandemien

Samnytt skriver at det har vært påfallende stor reisevirksomhet av denne typen i senere år, og spesielt under pandemien:

För några dagar sen rapporterade Samnytt om uppgifter från pandemiåret 2021 då det flögs flitigt till länder och regioner som utrikesdepartementet avråder från resor till, bland annat Irak, Somalia och Afghanistan. Planen med Qatar Airways, Emirates och Turkish Airlines gick i skytteltrafik från Arlanda.

De mange reisene skal ha foregått i en tid da det ble oppfordret til å holde seg hjemme mest mulig.

Länderna i fråga är sällan några turistmål och det stora antalet resenärer till områdena skulle i stället kunna tyda på att många av dem som trotsade UD:s rekommendationer och flög dit var personer som kommer från länderna men fått asyl i Sverige.

I vissa andra länder genomförs kontroller på flygplatser och ifall migranter med asyl ertappas med att åka tillbaka till hemlandet förlorar individen flyktingstatusen, avslutter Samnytt.

Les også: 

Sverige: Somalisk familie med ti barn forsørger seg på trygd

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.