– All form for kontroll ser ut til å ha brutt sammen, sier en politikilde om mottaket av afghanere på Stockholm lufthavn. Sverige har de siste dagene mottatt 1.100 evakuerte fra Afghanistan.

Personale ved Stockholm Arlanda lufthavn vitner om at det «rasar in folk utan papper, pass eller något», sier politikilden til Katerina Magasin.

En källa inom polisen berättar att det råder kaos. «De som jobbar på Arlanda vittnar om att det bara rasar in folk utan papper, pass eller något. Det verkar som om det har räckt att säga att de har en anknytning till Sverige för att de ska få ha gått ombord. Fruktansvärd situation i Kabul men all form av kontroll verkar ha fallit», säger poliskällan till Katerina Magasin.

I går ble det oppdaget at to kriminelle, tidligere utviste afghanere hadde klart å komme seg med et av evakueringsflyene tilbake til Sverige.

Absurd utvikling: Afghanere som var utvist fra Sverige, blir nå «evakuert» tilbake

Stor oreda, ansvariga som tappat kontrollen över evakueringen från Afghanistan, personer utan pass eller andra papper som strömmar in och tidigare utvisade kriminella afghaner som tar sig tillbaka till Sverige. Så beskriver en polis på plats som Katerina Magasin har talat med om situationen på Arlanda flygplats norr om Stockholm.

100 ble til 1.100

Svenske medier har operert med begrepet «Svensklistan», en fortegnelse over personer som har en eller annen form for tilknytning til Sverige, og som skulle evakueres til landet. Da listen første gang ble omtalt av utenriksminister Ann Linde (S), ble det sagt at den skulle inneholde rundt 15 tolker og deres familier, til sammen høyst et hundretalls personer.

Etter bare et døgn var tallet mangedoblet. Nå er tallet kommet opp i 1.100 personer, og trafikken fra Kabul til Sverige fortsetter.

Hverken regjeringen, Försvarsmakten eller andre ansvarlige myndigheter har villet kommentere hvordan det er mulig at utviste kriminelle kan ta seg om bord på flyene, skriver Samnytt:

Det är även locket på om det allmänna kaos och brist på kontroll som nu sprider sig i evakueringsinsatsen.

Fokus för msm-medias nyhetsvärdering har legat på att intervjua unga så kallade ensamkommande gymnasieafghaner och rapportera om deras oro för familj och släkt i hemlandet. Några av dem berättar nu att de är gifta och har fruar och barn i Afghanistan.

I andra artiklar vädjar afghaner med uppehållstillstånd i Sverige om hjälp då de på grund av talibanernas maktövertagande fastnat i Afghanistan. Detta efter att ha rest på semester till landet de tidigare uppgett sig ha flytt ifrån.

På ferie i landet de flyktet fra

Mediene har rapportert fyldig om afghanere som har vært på ferie i det landet de har oppgitt å ha flyktet fra, til tross for at svensk UD i lang tid har frarådet reiser til landet, skriver Katerina Janouch:

Snyftartiklarna om afghaner som uppgett sig vara “ensamkommande” men som rest tillbaka till Afghanistan för att vara med sina familjer, ofta fruar och barn, har duggat tätt. Utan en enda kritisk fråga hur det kan komma sig att de glatt reser tillbaka till landet de uppgett sig ha flytt från med fara för sitt liv. Afghanistan, som enligt svenska myndigheters syn blivit så farligt så man stoppat utvisningar dit, är tydligen helt okej som resmål att till och med ta med små barn för att tillbringa föräldraledigheten där, enligt “svenska” Robina som med sina tre små barn tillbringat flera månader i landet… men som nu givetvis kräver att Sverige ska evakuera henne och familjen.

Svenske politikere utsetter det svenske folket for fare, skriver Janouch:

Jag tvivlar inte på att situationen i Afghanistan är bedrövlig på många sätt. Men att Sverige återigen urskillningslöst tar in individer vi inte vet något om, som dessutom verkar ha missbrukat asylsystemet på det grövsta, är inget annat än en skandal. Svenska folket har rätt att få veta vilka som släpps in i landet och varför. Afghanistan är ett land som utgör ett säkerhetshot för omvärlden. Svenska politikers aningslöshet utsätter svenska folket för fara. Och mediernas tystnad är en del i detta bisarra spel. När börjar de göra sitt jobb för att ta reda på vad som sker? Det är bråttom. Vi medborgare har rätt att få veta.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.