Asylsvindelen er så enorm at det virker som om alt er mulig. I forbindelse med Biden-kollapsen i Afghanistan, sendte svensk UD militært personell for å hente ut mer enn 1100 afghanere til Sverige. Mange av disse var på ferie i landet de liksom hadde flyktet fra.

I ettertid viser det seg at kun 50 av disse har kjent identitet og falt innunder det man kaller «beskyttelsesverdige grupper». Minst to av de som ble «reddet» var kriminelle som var utvist fra Sverige. Utenriksminister Ann Linde (S) sier at rundt 400 av de som ble hentet hadde svensk pass eller statsborgerskap.

Les også: Absurd utvikling: Afghanere som var utvist fra Sverige, blir nå «evakuert» tilbake

Allerede her kan man stille et åpenbart spørsmål: Hvordan kan 400 afghanere ha fått svensk statsborgerskap, hvis bare 50 har kjent identitet?

Foreløpig er de enorme kostnadene sendt videre til svenske skattebetalere, til tross for at Linde tidligere har sagt at afghanere som har trosset svensk UDs råd om å feriere i Afghanistan selv må stå for kostnaden.

– De som själva valt att resa till Afghanistan trots UD:s avrådan får själva bekosta sin evakuering, sa  Linde til P1-morgon, i slutten av august.

– Litt dyrere enn en regulær flybillett

Nå er tonen endret, og Linde sier det er uklart hvordan kostnadene skal regnes ut. Det som fremgår som nokså klart er at afghanerne slipper billig unna. I Riksdagen har Linde sagt at det blir «Lite dyrare än en reguljär flygbiljett». Linde sier også at ferierende «selvsagt» ikke må dekke kostnadene krone for krone.

Les også: 650 afghanere ble kjørt rett fra Arlanda til gratis boliger i Sveriges dyreste områder

Dette dreier seg om ikke-svensker som har reist på ferie til et land som svensk UD har frarådet å reise til. Allikevel skal vanlige svenske skattebetalere dekke mesteparten av kostnadene. Siden mange av afghanerne lever på sosiale overføringer, må svenske skattebetalere i praksis betale hele regningen.

Da Sven Olof Sällström (SD) spurte om utenriksministeren fant det rimelig at mennesker som har fått flyktningstatus i Sverige reiser på ferie til landet de har flyktet fra, og om svenske myndigheter har konsulære forpliktelser overfor utenlandske borgere, ble Linde opprørt.

Istället för att svara blev utrikesministern upprörd och hävdade att Sällström ”gör en massa antaganden om semestrande afghaner” och försöker ”kasta skit på människor”. Detta trots att det i ett flertal rapporter i media, bland annat i TV4 och DN, har belagts just hur afghaner semestrar i hemlandet.

Gällande UD:s konsulära skyldigheter menar utrikesministern att utlänningar med svenskt uppehållstillstånd har all rätt att kräva hjälp av UD när de semestrar i sina hemländer.

Orkesteret fortsetter å spille, mens Sverige er i ferd med å synke som følge av asylsvindelen og en tafatt politisk ledelse.

Samnytt

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.