Stor pågang for å komme ut av Afghanistan, og gjerne til Sverige eller Norge. Foto: AP Photo/Shekib Rahmani.

Sverige henter nå store antall mennesker fra Afghanistan. Mange er «svensker» som av ikke spesifiserte grunner har oppholdt seg i det krigsherjede landet. Det er neppe vanlige svenske borgere som har vært på badeferie. Norge er i gang med noe tilsvarende.

Også i Sverige er man i full gang med å hente ut «egne borgere» fra Afghanistan. Ifølge Fria Tider strømmer det nå på med mennesker som er hentet ut fra det herjede landet der islamistene i Taliban har overtatt.

Det kalles «evakuering», det som pågår.  Mange av dem det er snakk om, er faktisk mennesker som allerede bor i Sverige. Det er snakk om «nye svensker» som av ulike grunner har oppholdt seg i Afghanistan:

Totalt har Sverige nu evakuerat 544 personer från Afghanistan, uppger utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Det rör sig bland annat om afghaner med asyl i Sverige som varit på semester i hemlandet de flydde från.

Her berøres et temmelig interessant tema. For hvem er alle «svenskene» som befant seg i Afghanistan? Hva gjorde de der?

Afghanistan er neppe kjent som noe typisk ferieland for «medel-svensson». Verken bademulighetene, turtilbudet eller nattelivet lokker særlig mange.

Samme tanker kan man gjøre seg om de mange «nordmenn» det var veldig om å gjøre å få «evakuert» fra det landet. Hvorfor i alle dager var de der?

Svaret er selvsagt at dette er afghanere som har «flyktet» til Norge og så fått opphold/asyl/statsborgerskap her, basert på historier om hvor fælt det var i hjemlandet og hvor livsfarlig det var for dem å være der. Sannhetsgehalten i disse historiene kommer nå i et nokså underlig lys.

Mediene har vært påfallende tause om hvordan det kan ha seg at så mange av disse har oppholdt seg i det «farlige landet» etter at de har fått innvilget svensk/norsk statsborgerskap, med tilhørende sosiale ytelser og utbetalinger. Man lever trolig godt i Afghanistan på norsk eller svensk trygd.

Fria Tider beretter at dette bare er starten, her er det snakk om mange:

– Fler människor kommer att evakueras av Sverige, skriver hon (utenriksminister Linde).

Evakueringen började i helgen. Ombord på de första planen befann sig lokalanställda vid svenska ambassaden i Kabul och deras familjer, tillsammans med svenska medborgare och afghaner med uppehållstillstånd i Sverige.

Nå jobbes det på spreng for å få flest mulig til Sverige:

– Migrationsverkets personal arbetar nu dag som natt med att ta emot de lokalanställda och deras familjer på de platser där flygen från Kabul mellanlandar, och därefter vid vårt ankomstcenter på Arlanda. Det är ett väl utfört arbete av alla inblandade från Migrationsverkets sida och övriga aktörer som bistår på ankomstplatserna, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.

I Sverige står myndighetene klare til å gi de hjemvendte full service og støtte, så de igjen kan finne seg til rette etter sitt midlertidige opphold i Afghanistan:

– Representanter från de kommuner som nu står redo att ta emot de evakuerade lokalanställda och deras familjer för bosättning i Sverige möter upp direkt efter att Migrationsverket har avslutat handläggningen i samband med ankomst. Ankomstkommunen erbjuder även krisstöd i den mån det finns behov av det, skriver Migrationsverket.

I Norge har utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttalt seg tilsvarende om evakuering av «norske borgere» fra Afghanistan. Også disse fremstilles gjennomgående som landsmenn vi alle skal være glad for at nå kommer seg trygt hjem.

 

Nå er den her! Årets boknyhet, forhåndsbestill i dag: 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Husk å støtte Document:

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂