Ukrainske flyktninger som har kommet seg bort fra krigens redsler. Foto: Javad Parsa / NTB

Ryktene om Sverige som «voldtektsland» har nådd langt. For nå sier ukrainske kvinnelige flyktninger nei takk til å hentes med busser i Polen og fraktes til Sverige. Bussene kjører halvtomme tilbake til Sverige.

Den svenske kirken har sendt busser til Warszawa i Polen for å hente ukrainske flyktninger som oppholder seg der. Dette er i stor grad kvinner og barn, samt noen eldre, da ukrainske menn må bli igjen i hjemlandet for å kjempe mot russerne.

Men interessen blant disse for å dra til Sverige er liten, til tross for at Sverige er kjent som et rikere og materielt sett mer fristende land enn Polen.

Det handler i stor grad om Sveriges rykte for høye voldtektstall, men også annen kriminalitet. Tallene for 2021 er svært høye, nær 10.000 voldtekter ble anmeldt i Sverige i fjor.

Mange oppfatter rett og slett Sverige som farlig, og et «mafialand», noe Document har omtalt tidligere. Se link til artikkel nederst i denne saken.

Fria Tider forteller:

Tack vare informationsspridning om den invandrarrelaterade brottsligheten i landet lyckas de flesta ukrainare undvika att ta sig till Sverige.

Svenska kyrkan kan inte fylla sina bussar från Warszawa och svenska myndigheter är inte på plats alls, rapporterar Sveriges Radio.

Resultatet av bussreisen for å hente flyktninger til Sverige ble derfor ytterst magert:

Svenska kyrkan i Ulricehamn fick bara med sig 58 flyktingar tillbaka till Sverige när de åkte ned till Warszawa för att fylla en buss för 180 personer.

Ifølge Inger Mellåker, diakon i Svenska kyrkan i Ulricehamn, har dette en tydelig forklaring:

– Det har blivit en ryktesspridning om Sverige, att det är ett dåligt land att åka till med hög gängkriminalitet och många våldtäkter, och många saker som var dåligt med det svenska samhället.

Det påpekes også at svenske myndigheter av ukjente grunner virker å være mindre interessert i å hente flyktninger fra Ukraina enn fra for eksempel Afghanistan og andre fjerntliggende, muslimske land:

De kvinnor och barn som flyr från krigets Ukraina väcker helt enkelt inte samma intresse hos svenska beslutsfattare som till exempel män som vill lämna Afghanistan, trots att det råder fred i Afghanistan och trots – eller kanske just på grund av – att de flesta beslutsfattare på svenska myndigheter själva är kvinnor.

Diakonen fra Svenska kyrkan reagerer på denne forskjellsbehandlingen i favør av eksempelvis afghanere:

– Det var lite pinsamt faktiskt. Det fanns myndighetspersoner från många andra länder där som såg till att flyktingarna kom från Polen till deras länder, men vi mötte inga myndighetspersoner från Sverige, säger diakonen till Sveriges Radio.

Les også: 

Ukrainske flyktninger vil ikke til Sverige: «Mafialand»

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.