Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB.

Danmark går inn for å samle asylsøkere i leire i Afrika. Nå vil Sverigedemokratenes leder Jimmy Åkesson at Sverige følger etter. Norge er så langt ikke på banen i dette spørsmålet.

Et stort flertall i det danske Folketinget vedtok nylig at afrikanske asylsøkere som vil til Danmark, skal samles i leire i Afrika og få sin søknad behandlet der. Dette for å unngå å få alle søkerne inn i landet før de søker, og så slite med å få dem hjemsendt i de mange tilfellene der søknaden avslås.

Det antas at dette vil gi betydelig færre grunnløse asylsøkere på dansk jord.

Dette synes lederen av det innvandringskritiske partiet Sverigedemoratene er en god ide, og vil nå gjennomføre det samme i Sverige.

Aftonbladet skriver om saken:

Sverigedemokraterna vill införa en liknande modell i Sverige.

– Det är ett mycket välkommet förslag, säger Jimmie Åkesson (SD).

Avisen skriver videre om Sverigedemokratenes holdning :

Sverigedemokraterna har länge förespråkat en nollvision för asylinvandring och partiet ser danskarnas beslut som ett sätt för landet att möjliggöra just detta.

– Förhoppningsvis kan Stefan Löfven lära sig något av de danska Socialdemokraterna när det kommer till en ansvarsfull invandringspolitik, även om det nog är att hoppas på för mycket, säger Jimmie Åkesson och syftar på att förslaget ursprungligen kommer från danska Socialdemokraterna.

Aftonbladet fortsetter:

SD-ledaren hoppas nu att Sverige ska slå in på liknande kurs. Men Danmark har ett undantag i EU-fördragen som ger dem större möjlighet att forma sin egen migrationspolitik.

Hur ser du på kritiken mot beslutet, att modellen gör det mycket svårt att söka asyl? spør Aftonbladet.

– Människor som behöver skydd bör få det i närområdet och i första säkra land. Inte i länder som ligger hundratals mil ifrån konfliktzonerna. Det danska förslaget skulle även motverka den farliga migrationen över Medelhavet som skördar många liv varje år.

Også  det svenske partiet Moderaterna, norske Høyres søsterparti, mener Danmark nå er på rett spor i asylspørsmålet:

Även Moderaterna är positiva till den danska asylpolitiken. Partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger att M delar Danmarks ”problembeskrivning och brister i dagens asylsystem”.

– För att möjliggöra integration av de som beviljats skydd måste den asylrelaterade invandring vara mycket låg en lång tid framöver. Likaså gagnar dagens asylsystem inte de människor som är i störst behov av skydd. Istället är det människosmugglare och personer som har råd och möjlighet att ta sig till EU som drar störst nytta av det, säger hon.

Opprettelse av asylleire i Danmark er foreløpig ikke noen  hjertesak for noe norsk stortingsparti.

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.