Sverigedemokratene har laget en valgkampvideo som viser at partiet har modnet og blitt selvsikkert og profft. Det ligger mange års erfaring og mye arbeid bak videoen Sverige ska bli bra igjen. Den er en hyllest til det arbeidsomme, pliktoppfyllende folket som bygger biler og fly, ikke brenner dem.

Videoen er en kommentar til svenske dyder: Svensken liker ro og forstyrrer ikke naboen, og denne kritikken av nye skikker og nye mennesker er gjort lavmælt og underfundig. Da fungerer den best. Samtidig er det flere ironiske kommentarer om svenskenes måter å leve på.

 

Men det er noe som mangler. Kirken blir ikke nevnt. Ikke kristendommen. Der er Sverigedemokratene helt blanke. Hvem tror de skal fylle det åndelige tomrommet, særlig hos unge mennesker? Det vi ser på filmen er de dyktige og arbeidsomme. De som får til. Men stadig fler får det ikke til. Har SD noe budskap til dem?

Lørdag brant nok en kirke ned til grunnen. En tom kirke begynner å brenne i en sesong uten fyring. Dette minner om bilbranner. Nå er det ikke lenger bare biler, men også kirker som brenner.

Sjösås nya kyrka, norr om Växjö brinner. Till en början syntes tjock rök välla ut ur kyrkan och senare slog lågor lika höga som kyrktornet genom taket. Räddningstjänsten var på plats med flera enheter men det fanns inget hopp om att rädda byggnaden.

– Kyrkan kommer att brinna ner. Den går inte att rädda, säger räddningstjänstens ledningsoperatör, till Svt.

Larmet om branden inkom 12.22 under lördagen. När polis och räddningstjänst anlände hade elden redan fått fäste i kyrkans väggar. Sjösås nya kyrka uppfördes i mitten av 1800-talet och är byggd i gråsten som putsats och vitkalkats.

Hvorfor adresserte ikke SD denne utviklingen i sin video? De ville være positive. Forståelig. Men uttalelser Jimmie Åkesson kommer med i et intervju med Expressen tyder på at han ikke fatter den åndelige dimensjonen ved det å være menneske.

Naturen – det nærmeste en kommer en kirke?

Expressen og Åkesson synes å være enige om at Sverige er verdens mest sekulariserte land. Hva skal man da formidle til nye innbyggere, hva står man for?  Det er mye natur i valgvideoen. Fint. Men er det ikke noe mer?

Naturen, den vi blickar ut på, är det närmaste som världens mest sekulariserade land kommer en kyrka, ett religiöst tillstånd.

– Kulturarvet är viktigt. Kulturpolitiken bör fokusera på att bevara och tillgängliggöra det. I synnerhet i ett land som är så splittrat som vårt, säger Åkesson. Det är viktigt att vi vågar tillgängliggöra det som skapats i det här landet i århundraden och generationer och visa dem som kommer hit vad de har att förhålla sig till och anpassa sig till. Det tycker jag är det mest avgörande i kulturpolitiken.

Men Åkesson uttrykker seg bare generelt. Har den politiske retorikken i Sverige umuliggjort en ærlig samtale om kristendommen?

Vilken svensk kultur bör man lyfta då?

– Jag tycker inte jag ska avgöra det. Vi har lagt förslag om kulturkanon som man gjort i Danmark. Det skulle vara jättebra att sätta någon grupp av tyckare – experter och lekmän – att definiera vad som är de viktigaste delarna i vårt kulturarv, allt från litteratur till musik. Det är en sak man kan göra politiskt. Men det riskerar att bli väldigt smalt.

Åkesson lider av berøringsangst. Er han så intellektuelt grunn eller er han redd for å støte velgere fra seg?

Det er noe unnvikende i SD-lederens omtale av den kampen Sverige står midt oppe i.

Ett svenskt identitetsbygge är en vision som SD har. Partiet har gjort ett program för det.

– Det är ett slags integrationspolitik, fast vi kallar det sammanhållningspolitik i stället. Vi vill ha särskilda Sverigecentran i utsatta områden där man kan låta det svenska sättet att vara och det svenska arvet bli väldigt tillgängligt i en del av landet där det just nu är väldigt otillgängligt, säger Åkesson.

– Vi pratar inte samma språk, vi har inte samma syn på rätt och fel, vi tillber inte samma gud, eller snarare vi tillber inga gudar – och de som kommer hit har en helt annan syn på religion. Men att komma hit och leva som i sitt tidigare hemland, det kommer aldrig att fungera.

Dette lyder nærmest ubehjelpelig. Hvordan gjør man svensk kultur og væremåte tilgjengelig ved å legge Sverigecenter til «utsatte områder»?

På SD:s kulturhus ska de som aspirerar på att få uppehållstillstånd kunna lära sig det svenska sättet att vara, resonerar Åkesson. Han ser den gemensamma identiteten som grundläggande.

– Om människor ska dela gemensamma resurser mellan varandra så behöver man bygga gemensam identitet. Det är väldigt svårt att göra när vi har en miljon människor eller fler som i grunden inte har en svensk identitet, som inte tillhör majoritetsbefolkningen. Då måste man politiskt möjliggöra för dem att bli en del av majoritetsbefolkningen eller så får man lägga ned välfärdsbygget – det är de två alternativen man har, säger Åkesson.

«Eller så får man legge ned velferden.» Det lyder som det mest realistiske alternativet hvis man ikke har noe grunnlag å tilby nye borgere.

Hvorfor er SD så redd for å være tydelig?

https://www.expressen.se/nyheter/akesson-att-skrammas-ar-sossarnas-paradgren/

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.