Det turde være opplagt at den som skal dekke en svensk valgkamp må ha et minstemål av kunnskap om svensk politikk. VG klarer kunststykket å avsløre sin uvitenhet og samtidig dumme seg ut med en fullstendig grunnløs utdriting av Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson.

Mandag kveld arrangerte Aftonbladet partilederdebatt foran det svenske valget, og VG fokuserer på Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

Åkesson skal svertes og marginaliseres, han «møter krass kritikk i sin omtale av de andre partienes innvandringspolitikk. – Du burde nesten vært diskvalifisert fra å snakke om hvilken innvandringspolitikk Sverige skal ha.» VGs journalist Signe Rosenlund-Hauglid siterer Centerpartiets leder Annie Lööf, som under debatten gikk i strupen på Sverigedemokraternas leder.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson begynte ikke overraskende sitt innlegg med å snakke om innvandring.

– Vi har veldig alvorlige problemer i Sverige. Landet slites i stykker av at det skapes parallelle samfunn i småstedene. Segregering, splittelse, vi slites i stykker ved at utryggheten øker. Organisert kriminalitet, gjengkriminalitet, voldtekter, skyteepisoder. Velferden går i stykker, sa Åkesson i sitt åpningsinnlegg.

Så langt, så vel – men så fortsetter Rosenlund-Hauglid:

Under den to timer lange debatten kritiserte SD-lederen også Centerpartiets leder Annie Lööf for å ville ta imot 30 til 40 millioner innvandrere til Sverige, uten å utdype hvor statistikken kom fra.

I dag bor det cirka 9,9 millioner mennesker i Sverige, ifølge FNs World Population Prospects.

– Du burde nesten vært diskvalifisert fra å snakke om hvilken innvandringspolitikk Sverige skal ha, svarte Lööf.

Latterliggjør Åkesson

VG nærmest latterliggjør Åkesson ved å stille spørsmålstegn ved hans påstand om Centerparti-leder Lööf: «…uten å utdype hvor statistikken kom fra.»

Herregud for en tulling, liksom.

For er det ikke helt hinsides å slenge ut en påstand om at en svensk partileder vil ta imot 30 millioner innvandrere? 30 millioner? Det er mange flere enn det bor i Norge, Sverige, Finland og Danmark tilsammen.

Problemet for VG og journalist Signe Rosenlund-Hauglid er at Åkesson har rett. Dette er nettopp hva Centerpartiet og Annie Lööf har gått inn for.

«Nybyggarlandet» Sverige

25. september 2011 proklamerte Annie Lööf i Sveriges Televisions Agenda at hun ville gjøre Sverige til «ett nybyggarland och öppna landet för stora skaror arbetskraftsinvandrare», ifølge Expressen.

– Vi ser att människor som vill komma hit och arbeta och driva företag, men också människor som flyr undan krig och förtryck, ska få komma hit, skapa sitt arbete, starta sitt företag, göra rätt för sig, betala skatt och kunna själv.

Lööf vil ikke svare på programleder Anna Hedenmos spørsmål om hvor mange innbyggere Sverige skulle kunne huse: «Det är helt omöjligt att säga», sier hun, men understreker viktigheten av å være åpen og å arbeide for fri bevegelse, uansett hvem man er og hvilken bakgrunn man har.

40 millioner

I Centerpartiets eget migrasjonspolitiske program ble det dratt paralleller til Canadas modell for arbeidskraftsinnvandring. Omregnet til svenske forhold innebærer det at Sverige får 40 millioner innbyggere.

Lööfs kommentar:

– Det är inte realistiskt i ett kortare perspektiv. Det är ett exempel på om Sverige under ett sekel haft en så offensiv linje som Kanada haft vad gäller arbetskraftsinvandring, där man från första dagen låter en invandrare som kommer få arbeta och komma in och integreras. Då kan man nå de här siffrorna.

En noe overrasket Hedenmo spør: – Man kan tänka sig det, att vi skulle vara så många fler?

– Ja, absolut. Så länge människor kan komma hit, arbeta, försörja sig själv och driva företag, integreras så ser jag inga problem med detta.

Hedenmo: – Men vad händer med det svenska? Den svenska kulturen? Det svenska språket?

– Det är oerhört viktigt. Vi pratar svenska. Människor som kommer hit pratar svenska.

Logikken er klar: Dersom bare alle snakker svensk går det helt fint å importere 30 millioner innvandrere. Her kunne man ha kommentert svenskkunnskapene i dagens svenske «utanförskapsområden», men vi lar det fare.

Lööf blir provosert

Annie Lööf blir til slutt provosert av programleder Hedenmos stigende undring over Centerns feberfantasier om innvandring. Hedenmo: – Men om den svenska urbefolkningen, så att säga, bara är nio miljoner?

– Jag vänder mig väldigt, väldigt skarpt mot den beskrivningen. De nio miljonerna som är här är både vi som är infödda svenskar, det är min mormor som är född i Kanada, det är mina klasskompisar som är uppvuxna i Bosnien, Tyskland, Kina och i Afrika. Det är väldigt många människor som är svenska medborgare och som bor här och som jag är väldigt stolt över att få kalla svenskar.

Centerpartilederens utspill vakte stor oppmerksomhet, og det refereres stadig til det i den svenske politiske debatten. Få politiske utspill huskes etter syv år, men dette er et av dem.

Det er dobbelt pinlig for VG at man er ignorant om Lööfs utsagn. Det er pinlig at man ikke kjenner til et så skjellsettende utspill, og desto mer siden utspillet avslørte den ravende galskapen som lenge hersket i svensk innvandringsdebatt og -politikk.

VG latterliggjør Sverigedemokratene, hvis suksess i stor grad er en reaksjon på denne galskapen.

VGs ignoranse og vilje til å fordømme en sunn reaksjon mot et vanvittig innvandringsforslag, er avslørende.

Hvem skulle trodd at dette en gang var en i beste forstand populistisk avis, en avis som stod på folkets side mot virkelighetsfjern politikk fra en elite befolket av korker som Annie Lööf.

Det er forstemmende.

 

Se centerpartilederen göra bort sig i dette klippet fra SVT Agenda:

Se den aktuelle sekvensen av Aftonbladets debatt.