Journalisten Anna Benson skryter på Instagram av at «noen» hadde «knabbet» alle valgsedlene til Sverigedemokratene så de var borte. Måten innlegget er formulert på antyder at det er Benson selv som stod for sabotasjen.

«Stort tack för stödet», kommenterer leder av Centerpartiet, Annie Lööf.

– Nu börjar vi prata valpåverkan på riktigt, att vår svenska demokrati saboteras, sier Sverigedemokraternas kommunikasjonssjef Joakim Wallerstein til Nyheter Idag.

I det som later til å være et lokale for forhåndsstemming på en ambassade eller konsulat publiserer journalisten Anna Benson et bilde av seg selv med Centerpartiets valgseddel på Instagram.

Benson forklarer i innlegget at hun har stemt på Centerpartiets partileder Annie Lööf, men så skriver hun noe som har vekket sterke reaksjoner:

«Någon hade ‘snott’ SD:s alla valsedlar så de var ‘borta’. Och sekretessen i vallokalen och ‘vallådan’ var lite extraordinär», skriver hun, med sitattegn rundt «snott», «borta» og «vallådan». I sosiale medier tolkes innlegget som att Benson mellom linjene antyder at hun selv har utført valgsabotasje.

Innlegget er senere redigert. I det opprinnelige innlegget skrev Benson: «Bäst av allt var att ‘någon’ hade ‘snott’ SD:s alla valsedlar så de var ‘borta'».

SD: – Ikke overrasket

Nyheter Idag har snakket med Sverigedemokraternas kommunikasjonssjef Joakim Wallerstein, som sier at han kjenner til Instagram-innlegget fra Anna Benson. Wallerstein er ikke overrasket.

– Vi har jättestora problem just nu för partiet. Det är en sak att vårt valmaterial förstörs, våra valaffischer rivs ner och vi förvägras annonsytor. Men det är en helt annan sak när posten inte delar ut våra valsedlar eller att valsedlar försvinner i förtidsröstningslokaler. Nu börjar vi prata valpåverkan på riktigt, att vår svenska demokrati saboteras.

– Därför är det extremt märkligt att en journalist uttalar sig positivt om att våra valsedlar försvinner och att en partiledare för ett riksdagsparti gillar och kommenterar det här inlägget.

Annie Lööf: «Skjerp dere»

Annie Lööfs pressesekretær Hannes Hervieu sier til Nyheter Idag at han ikke kjenner til innlegget, men etter at han har sett det, svarer Hervieu med henvisning til en kommentar Lööf tidligere har kommet med etter å ha fått kritikk: ”Skärp er» – skjerp dere.

«Jag tackar alltså för rösten på Centerpartiet. Att ta bort valsedlar från lokaler, bränna ner valstugor och vandalisera valaffischer hör inte hemma i en demokrati. Skärp er vad gäller tolkningen», svarer partilederen på Instagram.

Når Nyheter Idag spør Hervieu hvorfor Annie Lööf ikke straks tok avstand, men først etter at hun har fått kritikk, skriver pressesekretæren: «jag hänvisar till den kommentar hon skrev».