Et gammelt bilde av Fredrick Federley, som ankom Centerpartiets landsmøte med blåmerker. Han møtes med omsorg og sympati. Som ikke-binær med flytende kjønnsidentitet er han en av de sårbare. Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Fredrick Federley er tidligere nestleder i Centerpartiet. Han fant en partner som er dømt for gjentatte overgrep og voldtekter av små barn. Federley trakk seg da saken ble kjent. Lederen i Centerpartiet Annie Lööf hadde mer omtanke for Federley enn for de voldtatte barna. Nå forsøker SVT å hvitvaske saken.

Det var i november at nyheten slo ned som en bombe. Nettstedet  Stoppa Pressarna avslørte at Centerpartiets nestleder var samboer med en mann som var dømt for 22 voldtekter av barn.

Efter avslöjandet lämnade Federley sina politiska uppdrag och sjukskrev sig. Federley har inte närmare gått in på sin och mannens relation.På fredagskvällen gästar Federley Carina Bergfeldts talkshow i SVT. Inför Bergfeldt börjar Federley att berätta om sin relation med den dömde pedofilen.

– Där var han väldigt viktig för mig, det ska jag inte stryka under stolen med. Och vi gjorde grejer. Praktiska grejer på gården. Satte stängsel och så vidare.

Det må understrekes at Federley ikke har begått kriminelle handlinger. Han hadde en samboer som var kriminell. Men han aksepterte dette, og lot sine egne barn omgås med en pedofil. Noen spørsmålstegn ved en slik opptreden er på sin plass. Og han sier direkte at han ikke kastet ut sin samboer når han ble kjent med forbrytelsene. Han snakker om tilgivelse.

Federley gjøres nå til et offer. Han sliter med søvnen, stakkar. Ingen snakker om barna. Han møtes med omsorg og sympati. Som ikke-binær med flytende kjønnsidentitet er han en av de sårbare. Akkurat slik vi er vant til, og en repetisjon av partileder Lööfs reaksjon på Twitter:

– Det är ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för att fullt ut fokusera på sin hälsa. Det som hänt har medfört enorma svårigheter för Fredrick att fortsätta sina nuvarande politiska uppdrag. Det är en personlig tragedi och är oerhört sorgligt.

Federley sier i intervjuet at han ble kjent med anklagene via en nettavis (Stoppa pressarna). Dette er ren løgn.

Enligt Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson informerade Federley däremot partiet på måndag eftermiddag den 23 november, dagen innan Stoppa Pressarnas avslöjande. Vidare hade Kriminalvården redan i september ett möte med Federley om hans dömde sambos brott, något som Expressen var först att rapportera om.

Aftonbladet avslöjade att sambon efter mötet med Kriminalvården stannade på gården och även var bakom kameran på Federleys internetprogram ”Fredag med Federley”.

Stoppa Pressarna har rapporterat om att Federley till vänner och bekanta och grannar varit helt öppen om sin sambos brottslighet innan det avslöjades.

Federley er sykemeldt, så pengene renner inn hver måned. Nå uttaler han seg som gjest i en slags svensk utgave av Lindmo. Innslaget starter etter 25 minutter. Det er mildt sagt interessante tider vi lever i. Heldigvis setter en kvinnelig gjest Federley grundig på plass.

Nyheter Idag

Hva er det med maktpersoner og pedofili?

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.