Ole Morten Geving har hatt en lang karriere i Senterpartiet og var direktør i Sparebankforeningen / Finans Norge inntil han ble dømt. Avbildet i 2009, da han var statssekretær hos daværende finansminister Kristin Halvorsen (t.v.). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Tidligere statssekretær i Finansdepartementet Ole Morten Geving (46) er dømt til 110 dagers fengsel for å ha fantasert om og oppmuntret til voldtekt av spedbarn og småbarn i barnehagealder.

I tillegg er den tidligere Senterparti-toppen dømt for besittelse av fire bilder som seksualiserer barn.

Saken er grov og har et betydelig omfang, heter det i dommen fra Follo tingrett:

Det dreier seg om «skildringer av ikke ubetydelig omfang og av grov karakter, og virksomheten har pågått over en viss tid. Dessuten har tiltalte oppmuntret til overgrep».

Geving har chattet med sine pedofile venner om kontakt med en svensk alenefar med ansvar for to gutter på 6 og 2 år. Vedkommende har fortalt at han voldtar og begår andre seksuelle overgrep mot barna, ifølge dommen.

«Bryssel-pedofilen»

Saken har forgreninger til Sverige og en politisk skandale som har rammet Senterpartiets svenske søsterparti, Centerpartiet.

For et par uker siden avslørte svenske Stoppa Pressarna at Centerpartiets nestleder og EU-parlamentariker Fredrick Federley var samboer med en pedofil 42-årig mann som ble dømt til ni års fengsel for 22 tifeller av grov voldtekt mot småbarn.

Fredrick Federley, nestleder i Centerpartiet og medlem av EU-parlamentet.

Ledelsen i Centerpartiet bekreftet etter hvert at Federley “i lengre tid” har kjent til at hans samboer var en dømt pedofil.

Geving har ifølge Stoppa Pressarnas kilder møtt Federley flere steder i Europa, blant annet i Brussel flere ganger. Avisen navngir ikke Ole Morten Geving, men omtaler ham som «Federleys pedofilvän nummer 2» og «Bryssel-pedofilen».

Torsdag skrev Stoppa Pressarna at Federley har hatt intim kontakt med ytterligere en pedofilidømt mann.

Fredrick Federley kan länkas till en tredje pedofil – hans faiblesse och fascination för sexdömda och perversa män verkar i det närmaste omättlig.

Mannen er dømt for flere seksuelle overgrep mot små barn, mest gutter, og har sonet fengselsstraff for dette.

Lang karriere i Senterpartiet

Geving har gjennom 24 år hatt en rekke verv i Senterpartiet, både på lokalt, fylkeskommunalt og nasjonalt nivå. Han var politisk sekretær for Sps programkomité 2000–2001, president i Ungdommens nordiske råd i 2001, politisk rådgiver for Sps stortingsgruppe 2001–2006 og statssekretær i Finansdepartementet 2007–2010. Ole Morten Geving har vært medlem av Vestby kommunestyre og formannskap siden 2007.

Både Geving og Federley har hatt flere verv i sine respektive partiers ungdomsorganisasjoner.

Både Federley-skandalen i det svenske søsterpartiet og dommen mot Geving er tilsynelatende dårlig kjent i Senterpartiet. Da Document torsdag tok kontakt med Senterpartiets sekretariat, svarte kommunikasjonsrådgiver i Senterpartiets stortingsgruppe, Trond Ivar Bækken, slik:

– Dette er helt ukjent for meg.

Ole Morten Geving har ikke lenger verv i Senterpartiet, og er heller ikke medlem av partiet lenger, opplyser Bækken dagen etter.

Sluttet på dagen

Geving var frem til mai direktør i Sparebankforeningen i Norge / Finans Norge. Da sa han opp stillingen han hadde hatt siden januar 2011 og sluttet med umiddelbar virkning.

Ifølge offentlige registre er han fortsatt daglig leder og styreleder i Sparebankforeningens Driftsselskap og styremedlem i Oslo Nye Sparebanks Fond.

Nå soner Geving fengselsdom for brudd på straffeloven § 311, som omhandler produksjon, besittelse og spredning av materiale som fremstiller seksuelle overgrep mot barn eller seksualiserer barn.

Chattet med pedofile venner

Geving brukte appen Telegram for å kommunisere med andre pedofile menn. Samtalene, som strakk seg over flere måneder, dreide seg om å voldta småbarn helt ned i spedbarnsalder, heter det i dommen som ble avsagt 28. april:

I tidsrommet 9. juni 2018 til 23. oktober 2018 sendte han via brukeren “Ole” på appen “Telegram” en rekke meldinger og svar på meldinger til brukeren “Peter Larsen” der han gir uttrykk for at han ønsker eller fantaserer om å begå grove anale/vaginale voldtekter av spebarn og småbarn i barnehagealder. I tillegg planlegges “pedotreff” for å se på overgrepsfilmer sammen med brukeren “Peter Larsen” og andre, herunder en person som omtales som “David” (s 7) og tre stykker bosatt i Oslo området og Sandnes. Ut fra sammenhengen fremstår det som at man også har truffet hverandre og sett overgrepsfilmer.

“Ole” forteller også til “Peter Larsen” om kontakt med en svensk alenefar med ansvar for to gutter på 6 og 2 år, og at vedkommende har fortalt at han begår overgrep mot barna i form av voldtekt og annen seksuell omgang. Onsdag 19. september 2018 kl. 17:42 fra [adresse] eller annen adresse sendte han via brukeren “Ole” et bilde av to gutter i barnehage/tidlig barneskolealder via appen “Telegram” til brukeren “Peter Larsen”. På bildet som viser to barn på en seng, er den ene gutten helt naken, og den andre gutten iført underbukse.

Ole Morten Geving. Foto: Sparebankforeningen.

I tillegg til å fantasere om overgrep planla Geving og hans pedofile venner «pedotreff» for å se på overgrepsfilmer sammen.

I perioden lørdag 9. juni 2018 til 24. november 2018 […] sendte han meldinger og svarte på meldinger via appen “Telegram” med brukeren “Ole Morten” til med brukeren “PD” der han gir uttrykk for at han ønsker eller fantaserer om å begå grove anale/vaginale voldtekter av spebarn og småbarn i barnehagealder. I tillegg planlegges “pedotreff”/pedosession for å se på overgrepsfilmer sammen, i tillegg nevnes en person ved navn “Daniel”. I chatten deler brukeren “PD” fire unike overgrepsbilder av barn i barnehagealder/tidlig barneskolealder. Samtlige av bildene seksualiserer barn og er nærbilder av barnas nakne kjønnsdeler og/eller anus. Ett av bildene viser en voksen manns erigerte penis i nærheten av et nakent barn som holdes fast med baken opp.

Det er snakk om samtaler med to forskjellige personer, som foregikk i henholdsvis drøyt fire og fem måneder, påpeker tingretten.

Begge chattene har et grovt innhold, og i begge tilfeller tar siktede del i å beskrive overgrep i form av seksuell omgang med små barn. Hva gjelder chatten beskrevet i post a), legger retten skjerpende vekt på at siktede ved dialogen oppmuntret til overgrep av barn, og det vises til dialogen den 19. september 2018.

Ole Morten Geving avga en uforbeholden tilståelse, og saken gikk derfor som tilståelsessak i tingretten.

Påtalemyndigheten ville fengsle Geving i 110 dager, hvorav 60 dager betinget, og gi ham en bot på 50.000 kroner. I tillegg krevde aktor inndragning av en iPhone 6, en iPhone 8 og en iPad. Retten var enig, og fastsatte straffen til 110 dager, 60 dager betinget med prøvetid på to år, samt bot på 50.000 kr.

Annette Bettina Christine Barlinn i advokatfirmaet Staff har representert Geving i saken. Overfor Document ønsker hun ikke å kommentere hverken dommen eller hvorvidt klienten hennes sitter inne per i dag.

– Jaktet sex sammen

Federley skal ha truffet Geving flere ganger i Brussel og flere andre europeiske storbyer, skriver Stoppa Pressarna:

När Federleys pedofilvän nummer 2 varit på plats har de bägge umgåtts under kvällar och nätter.

– De har träffat varandra privat på kvällarna efter att programmet för dagen varit över, de har inte träffats som “par” men de har tillsammans gått på jakt efter sex, berättar en initierad källa för Stoppa Pressarna och fortsätter:

– De handlar om privata sexpartyn och besök på olika gayklubbar i stan i samband med att de har varit där och jobbat. Det har rört sig om ett stort antal sexkontakter.

Fortsatt venner på sosiale medier

Selv om Geving sitter fengslet er han fortsatt venn med Fredrick Federley på Facebook og andre sosiale medier, skrev Stoppa Pressarna 29. november.

En genomgång som Stoppa Pressarna gjort visar att av pedofilens 26 inlägg har Federley gillat hela 14 stycken, bland annat ett inlägg från i juni i år – knappt två månader efter att “Bryssel-pedofilen” dömdes till fängelse. Ett annat inlägg gillade Federley för en dryg månad sedan, den 17 oktober.

Som folkvald kan det te sig något anmärkningsvärt att Fredrick Federley väljer att gå på sexfester med en man som numera är dömd för barnporrbrott – speciellt i skenet av att den sjukskrivne EU-parlamentarikern i ett halvår sammanbott med en annan man som är dömd till nio års fängelse för 22 fall av grov våldtäkt mot barn.

I skrivende stund, 5. desember, ser det ut til at Federley har fjernet sine likes fra Gevings Facebook-side.

– Live-strømmet overgrepene

Federley har ifølge Stoppa Pressarna vært samboer med den dømte pedofilen på politikerens gård i Björbo i Dalarna siden i sommer, kort etter at mannen kom ut av fengsel.

Federleys samboer er dømt for grusomme overgrep mot to jenter på 6 og 9 år. 42-åringen har først «groomet» sin kvinnelige samboers døtre, for siden å gjennomføre fullbyrdede samleier med dem mellom juli 2013 og januar 2014, ifølge dommen i tingretten.

Han live-strømmet overgrepene via Skype, og ba samtidig seerne om ønsker og instruksjoner. Kontaktene har blant annet gått via gaydating-tjenesten Qruiser, skriver avisen.

Drømmer om flere barn

Frederick Federley fikk en datter i 2011 sammen med en kvinnelig venn, fortalte han til Expressen i fjor. Året etter giftet han seg med Johnny Kroneld, et forhold som tok slutt i fjor.

Fredrick Federley och en tjejkompis hade i flera år försökt bli gravida via provrörsbefruktning eller ”hemmainsemination”, som han säger. Men det var först när de tog hjälp av en privat klinik och inledde IVF-behandling som de lyckades.

Federley fortalte at han drømte om et barn til.

Och drömmen om fler barn lever. Fast då ska det ske genom surrogatmödraskap – och det är i dag olagligt i Sverige. Han vill inte behöva dela nästa barn med flera.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.