I en fem minutters livestream på Instagram meldte Joakim Lamotte onsdag kveld at han slutter som journalist. Årsaken er de mange og alvorlige truslene mot familien hans.

– Mina barn ska inte behöva växa upp med det här, sier Lamotte.

Nyheten om at Joakim Lamotte legger ned sin journalistiske virksomhet fikk mye oppmerksomhet i sosiale medier onsdag. Joakim Lamotte har jobbet som journalist i 20 år, blant annet som undersøkende journalist i Uppdrag granskning på SVT. Han valgte imidlertid å forlate offentlig tjeneste og de siste syv årene har han vært frilans såkalt borgerjournalist, finansiert av frivillige tilskudd.

Lamotte ble personen som representerte de såkalte «swish-journalistene» og for det har han blitt latterliggjort av mange venstreorienterte profiler, inkludert miljø- og klimaminister Annika Strandhäll.

Lamottes mål har vært å «vise det ekte Sverige», som betyr at han har reist rundt for å filme og intervjue vanlige folk om hvordan de opplever samfunnet. Han har bidratt til nyhetsrapporteringen ved å utfylle nyhetene formidlet av etablerte medier, og ved ikke å nøle med å besøke områder og sammenhenger som andre journalister har nølt med.

Lamottes journalistikk har gjort ham populær blant mange, men samtidig hatet og foraktet av andre. Ved flere anledninger har han fått utstyret sitt ødelagt, blitt angrepet og måttet beskyttes av politiet. Ifølge Lamotte økte truslene etter at han så Rasmus Paludans koran brenne i løpet av våren, og han er sterkt kritisk til hvordan svensk politi har håndtert situasjonen.

– Resultatet har blivit att jag har gjort hundratals polisanmälningar om olaga hot, och inte en enda av hoten har lett till åtal. Polisen har lagt ner alla ärenden som jag har skickat in till dem, trots att jag har kunnat visa vilka personer det är som har utfört hoten, jag har gett polisen telefonnummer, personnummer, adress, Facebook-id – men alla anmälningar som jag har skickat in har lagts ned.

Lamotte sa i sin livestream at truslene nå har utviklet seg til en systematisk terror som hindret ham i å leve et normalt liv. Truslene har også i økende grad vært rettet mot familien hans. Lamottes foreldre skal blant annet ha mottatt telefoner fra personer som hevdet å være fra politiet og som hadde fortalt dem at sønnen deres var skutt og drept.

– Min fru ska våldtas och mina barn slaktas och halshuggas. Man hotar min fru på hennes jobb, man hotar min frus kollegor, man ringer och hotar min frus kollegors barn… Och polisen gör inget åt detta. Någonstans känner jag att det räcker, sier Lamotte, og fortsetter:

– Hade det bara gällt mig själv så hade jag skitit fullständigt i det här, då hade jag bara kämpat på. Men när min familj drabbas känner jag att det inte är hållbart längre. Om man inte får någon uppbackning av polisen eller journalistkollegor, utan istället får höra att man är högerextrem och rasist, trots att man aldrig har uttalat ett högerextremistiskt eller rasistiskt ord, så känner jag att det någonstans får räcka, sier Lamotte.

I onsdagens livestream var Joakim Lamotte tydelig på at hans og andres arbeid har vært viktig. Etter syv år som borgerjournalist har han merket seg at selv etablerte medier har begynt å snakke om saker og problemer som tidligere var tabu. Men å rapportere om de ubehagelige sakene som samfunnets makthavere helst skjuler, betyr at man må betale en høy pris.

– Jag hoppas att vi har gjort skillnad för Sverige, jag vet att vi har gjort skillnad för Sverige. Vi är några som har tagit en kula för laget för detta. Vi har blivit av med våra jobb, våra anställningar, våra uppdrag, vänner sa upp bekantskapen. Jag vet att vi har gjort skillnad, hade det inte varit för oss så hade frågorna aldrig kommit upp på agendan.

Nå setter Joakim Lamotte en stopper for sitt engasjement, for forhåpentligvis å kunne leve et normalt liv med familien.

– Nu får någon annan ta över.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.