Politimester Erik Nord sier at det er Joakim Lamottes egen feil at politiet ikke gjorde jobben sin med anmeldelsene – fordi Lamotte «frivillig lever i en situasjon som genererer hundrevis av anmeldelser». Uttalelsen styrker bildet av et Sverige som prioriterer ideologi fremfor juss.

Den svenske journalisten Joakim Lamotte meldte onsdag at han etter tjue år velger å slutte som journalist. Avgjørelsen er tatt fordi Lamotte og hans familie har vært utsatt for omfattende trusler og forfølgelse, som Lamotte selv kalte «systematisk terror». Det er gjort hundrevis av politianmeldelser, men politiet har avskrevet alle anmeldelser.

Les mer: Joakim Lamotte slutter som journalist i Sverige på grunn av trusler mot hans familie

Les mer: Lamottes siste livestream: «Det får räcka nu!»

Erik Nord er politimester i Gøteborg, der Joakim Lamotte og familien bor. Nord har i et intervju med Expressen bekreftet at Polisen har behandlet flere klager fra Lamotte. Men ifølge politimesteren er dagens rettssystem «ikke bygget for denne formen for provoserende journalistikk».

– Jag kan dock inte säga hur många just nu, men rättssystemet är inte byggt för den här formen av provokativ journalistisk som i flera fall leder till hot. Dessutom är det svårt att utreda dessa brott och därför läggs anmälningarna ofta ner. Lamotte berättar också att han blivit fysiskt attackerad. Vid ett tillfälle på en Göteborgskrog och vid ett annat tillfälle i en mellanstor svensk stad, sier Nord til Expressen.

Nords uttalelse om «provoserende journalistikk» møtte kritikk i sosiale medier, blant annet fra jurist Krister Thelin, og politimesteren så derfor behovet for å avklare seg gjennom et innlegg på Twitter. Der insinuerer politimester Erik Nord at det er Lamottes egen feil at politiet ikke tok meldingene på alvor – og til og med neglisjerte Lamottes meldinger – fordi de er for mange. Politimesteren skriver at det er «uunngåelig» at det oppstår «en tretthet og fartsblindhet i rettsvesenet» når Joakim Lamotte anmelder hundrevis av personer for trusler:

 

Lamotte har med andre ord seg selv å skylde på, fordi han dels har drevet «provoserende journalistikk», dels har levert for mange rapporter.

Det bemerkelsesverdige her er at en svensk politimester forsvarer at gjentatte drapstrusler mot en enkeltperson og hans familie ikke etterforskes, fordi den truede personen driver en – i politimesterens øyne – tvilsom virksomhet. En politimester skal selvsagt ikke sette noen pris på måten en borger tjener til livets opphold på. Når et samfunn har nådd det punktet hvor et individs rett til rettsvern avhenger av hvordan individets virksomhet og meninger vurderes, er samfunnet på en svært farlig vei.

Krister Thelin svarte på Nords tweet med spørsmålet om hvordan politiet ville ha opptrådt dersom rapportene hadde kommet fra en ikke-frilansjournalist, men det har ikke kommet noe svar fra politimesteren. Det trengs heller ikke svar, for svaret vet vi allerede:

I mai i fjor ble en 48 år gammel mann i Gøteborg dømt for drapstrusler mot Aftonbladets Anders Lindberg, og i november ble en 55 år gammel mann dømt. for å true Aftonbladets Jonna Sima.

Les mer: Lamotte og Vilks: Statens offisielle stemme har talt nok en gang, og deretter blir det stille

Dette er dessverre ikke overraskende, gitt at Sverige i økende grad fremstår som et land styrt av venstresidens ideologi fremfor svensk lov. I en tid hvor det er praktisk talt umulig å gjøre karriere innenfor en autoritet uten å ha «de rette verdiene», vil dette bli resultatet: Den med rett mening og identitet vil bli beskyttet mens andre tie. Da er demokratiet dødt.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.