Illustrasjonsfoto: Hegvald / Wikimedia Commons.

 

Hvis man skal vite hvor skoen trykker i dagens Europa, nytter det langt fra alltid å bruke de tradisjonelle mediene som informasjonskilde, men det er vel knapt noe annet sted hvor deres tilkortkommenhet er større enn i Sverige.

Noen lyspunkter finnes. Den uavhengige svenske journalisten Joakim Lamotte har den senere tiden gjort seg bemerket med godt arbeid som når flere av hans mer enn 150.000 følgere på Facebook, ikke minst intervjuer med vanlige mennesker på gaten i Malmö.

I fjor avslørte Lamotte at svensk politi ikke hadde tid til å etterforske en voldtekt og mishandling av en tolv år gammel jente i Stenungsund, noen mil nord for Göteborg. Nesten åtte måneder senere kan han rapportere om utvikling i saken: Nå er det blitt tatt ut tiltale mot gjerningsmannen, som ifølge Lamottes kilder er en 17-åring fra Syria, og dermed kan saken endelig komme opp for retten.

Men i mellomtiden har han vært på frifot, og dermed har jenta vært redd for å gå ut. Det er ikke noe rart:

Vid tillfällen då han såg henne ute hånade han henne och hotade henne.

Från polisen var det dock helt tyst. När flickans mamma inte orkade vänta längre kontaktade hon mig och berättade vad som hänt.

Mamman berättar att det varit en tuff tid för dottern och att hon vid flera tillfällen har blivit hotad av den misstänkte våldtäktsmannen.

I Sverige kan altså en inntrenger fra Midtøsten komme og voldta et barn, og ikke bare slippe å bli fengslet, etterforsket og straffeforfulgt straks. Han kan også true og håne sitt purunge offer over et tidsrom på mer enn et halvt år etterpå.

När jag pratar med mamman riktar hon skarp kritik mot det svenska rättsväsendet som hon menar har gjort fel från första stund och låtit en tolvårig flicka gå i ovisshet månad efter månad efter att ha blivit utsatt för våldtäkt. Vetskapen om att inte vara skyddad från sin förövare har gjort att både skola och privatliv blivit förstört.

Hva er det som er så mye viktigere for svensk politi enn voldtekt av et barn? Er det for mange mord? Eller er det noen som har skrevet noe stygt på Facebook?

 

Bestill Douglas Murrays bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂