De kriminelle nettverkenes grep om Göteborg er blitt verre. Det opplyser kommunen i en ny rapport. Samtidig advarer politiet mot konflikter mellom nye nettverk.

Ansatte kommunale tjenestemenn i Göteborg er så redde for byens kriminelle klaner at de noen ganger lar være å gjøre jobben sin. Rapporten Finns det en tystnadskultur i Göteborg? ble sluppet i august 2021. Forfatteren Anna Ekström uttalte da at kommunens ansatte «blir verktøy, ufrivillig eller frivillig, for kriminelle strukturer på grunn av sin taushet» og at «slektsnavn og kriminelle nettverk skaper frykt også i andre aktiviteter enn sosiale tjenester».

Siden den gang skal situasjonen i nordøstlige Göteborgs sosialt utsatte områder ha «eskalert og forverret seg» ytterligere, og Erik Nord, politimester i Stor-Göteborg, sier at situasjonen i byen er «bekymringsfull».

– När det gäller de släktbaserade kriminella nätverken går utvecklingen kanske inte åt rätt håll, det känns som att det bekymret håller på att äta sig in i det svenska samhället och permanentas. Det är bra att det uppmärksammas, det är en stor del av lösningen, sier Erik Nord til Expressen.

Oppdrar barn til kriminalitet

Allerede høsten 2020 advarte visepolitimester Mats Löfving om at det var minst 40 familiebaserte kriminelle nettverk i Sverige, som hadde gått inn i næringsliv og politikk for å kontrollere en kommune eller til og med hele Sverige. Ifølge Löfving var klanene da aktive i Stockholm, Södertälje, Göteborg, Malmö, Landskrona og Jönköping, og det var kjent at klanene oppdro barna til å overta den kriminelle virksomheten.

– De här klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar. Och det gör man på narkotikabrott, våldsbrott, utpressning, sa Löfving i et intervju med Ekot.

– Dessutom är det så att hela familjen, släkten eller klanen uppfostrar sina barn för att ta över styrningen av den kriminella organisationen. De här barnen har ingen ambition på att bli en del av samhället, utan de har en ambition redan sen födseln och uppväxten att ta över i kriminalitet, och där är vi i Sverige ganska naiva.

Klanen Ali Khan

Mats Löfvings uttalelser ble avgitt i forbindelse med at Göteborg-politiet, sammen med en rekke andre samfunnsaktører, lyktes i å presse tilbake et av de mest innflytelsesrike kriminelle klannettverkene i Göteborg, Ali Khan-familien. Klanmedlemmene har vært involvert i skyting, bilbranner og veikontroller og skremt vitner som ikke tør delta i politiets etterforskning.

Et medlem av klanen, 27 år gamle Abdulrahman Ali Khan, er for tiden siktet for grov utpressing, forsøk på grov utpressing, kidnapping, grov ulovlig trussel og bedrageri etter å ha tvunget en restauranteier i Göteborg til å betale ham 143.000 svenske kroner. Ali Khan skal ifølge tiltalen ha fortalt offeret at han tilhører «en stor familie», at han «bør overta byen» og at klanen har kontakter innad i Polismyndigheten.

Klanen ledes av 65 år gamle Hashem Ali Khan, som i den prisbelønte reportasjeboken «Familjen» beskriver seg selv som en fredselskende imam. Men gjennomgangen av klanen som ble gjort av Expressen i fjor, viste at Hashem Ali Khan er dømt og etterlyst for flere alvorlige forbrytelser. I Libanon er han for eksempel dømt til døden for drapet på en tibarnsmor.

Ifølge journalist Johanna Bäckström Lerneby, som skrev boken «Familjen» etter å ha studert klanen i 14 år, har medieoppmerksomheten preget familien. Ali Khan har nå en mye lavere profil enn tidligere, men samtidig har andre klaner tatt deres plass.

Desinformasjonskampanjen forverret

Ifølge den nye rapporten kan den forverrede situasjonen i Göteborg delvis skyldes desinformasjonskampanjen mot svenske sosialtjenester, som ble utbredt på arabiske sosiale kanaler i begynnelsen av dette året. Kampanjen, som også ble støttet av partiet Nyans, hevdet blant annet at sosialtjenesten drev en målrettet kampanje mot islam og muslimske familier og tok seg av muslimske barn for å tvinge dem til å bli kristne.

Les mer: Ingen av bombeangrepene i Vest-Sverige i 2021 er oppklart

Les mer: «De tok barnet mitt da han var fem minutter gammel»

Sosialsekretærene forventes nå å utføre sine oppgaver blant familier som har en fiendtlig holdning til sosialtjenestens virksomhet og har en stor voldskapital. Den siste rapporten sier:

«Medarbetare från vissa kommunala verksamheter beskriver en svår situation där ett släktbaserat kriminellt nätverk har så stor påverkan att det ibland kan vara svårt att bedriva ordinarie verksamhet.»

Andre faktorer som har forverret situasjonen, er at nettverkenes rekruttering av ungdom har blitt stadig mer aggressiv, at nye klanbaserte kriminelle nettverk har oppstått og at det har oppstått konflikter mellom klanene. Ifølge Polismyndigheten i region vest har de nye klanene sitt utspring i Syria, og de har ifølge politiet «godt potensial til å øke sin tallmessige og kriminelle kapasitet på sikt».

Under intervjuet nevner Erik Nord også et annet mulig scenario – at de syriske og tyrkisk-libanesiske familienettverkene som allerede er etablert i Göteborg, innleder samarbeid og etablerer seg utenfor storbyområdene. Klanene utvider sin virksomhet til steder som Falkenberg, Laholm, Halmstad og Trollhättan, hvor det er betydelig lavere polititetthet og der ressursene til store byer mangler.

Men til tross for at det nå kommer advarsler om at situasjonen har forverret seg, ønsker ikke Erik Nord å se det som en fiasko.

– Jag tycker att man ska se på det med viss nyans. Vi tycker att det har lyckats med de här insatserna, men det behöver inte innebära att vi har raderat problemet utan det kan till och med vara ett tilltagande problem. Hade vi inte gjort någonting hade det förmodligen varit betydligt värre. Men vi ser ju ett tilltagande bekymmer med de här släktbaserade kriminella nätverken genom att de blir fler, och de tar sig utanför de tidigare områdena, menar Erik Nord.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.