Göteborg-forstaden Lövgärdet. Foto: Averater / Wikimedia Commons.

Situasjonen med de klanbaserte kriminelle nettverkenes grep om Göteborgs utsatte nordøstlige forsteder har forverret seg og eskalert siden i høst, fastslår kommuneledelsen i Göteborg i en ny rapport.

De kriminelle nettverkenes påvirkning er så stor at kommunen iblant har vanskelig for å drive ordinær virksomhet, heter det i rapporten, som er omtalt i Expressen.

Göteborg-forsteder som Hjällbo, Angered, Hammarkullen og Lövgärdet har i lang tid slitt med problemer som er felles for Sveriges mange utenforskapsområder: Isolerte boligområder med tallrike boligblokker og en høy andel innvandrere preges av kriminalitet, arbeidsledighet, trygdesvindel, hærverk og offentlig utrygghet.

I Angered er tettheten høy av familier der mange av medlemmene er kriminelle. Stor-Göteborgs politisjef Erik Nord snakker om en bekymring som «eter seg inn i det svenske samfunnet»:

– När det gäller de släktbaserade kriminella nätverken går utvecklingen kanske inte åt rätt håll, det känns som att det bekymret håller på att äta sig in i det svenska samhället och permanentas.

Det er ikke første gang det foreligger urovekkende rapporter om dette områder. I desember kom en annen rapport laget på oppdrag fra Fastighetsägarna, en interesseorganisasjon for eiendomsbransjen, og Fastighetsakademin, som er en utdanningsinstitusjon for samme bransje.

Fra Göteborg-forstaden Hammarkullen. Foto: Pål-Nils Nilsson / Riksantikvarieämbetet / Wikimedia Commons.

I henhold til denne rapporten forhindres ikke bare det offentlige i å utføre sine funksjoner, mens de kriminelle nettverkene får holde på i fred: Folk som driver virksomhet på stedet, tvinges også til taushet og kriminalitet.

I rapporten intervjuades flera representanter för fastighetsägare i Västsverige som berättade om hur släktbaserade nätverk haft så stort inflytande över områden att de boende, och de som utövar laglig verksamhet där, skrämts till tystnad ”eller till och med tvingas utföra brottsliga handlingar”.

I henhold til atter en annen rapport, som ble utarbeidet på oppdrag fra Göteborg kommune i fjor sommer, trues også offentlig ansatte til å gjøre seg til et taust verktøy for de kriminelle nettverkene:

Författaren Anna Ekström konstaterade att de anställda ”blir verktyg, ofrivilligt eller frivilligt, för kriminella strukturer på grund av sin tystnad”. Rapporten handlade om organiserad kriminalitet i stort, men resultatet av intervjuer med medarbetare tydde ändå på att ”familjenamn och kriminella nätverk skapar en rädsla även i andra verksamheter än socialtjänsten”.

Den seneste tidens forverring av en situasjon som allerede var svært dyster, antas å henge delvis sammen med en desinformasjonskampanje mot svensk sosialtjeneste i arabiske kanaler på nettet, skriver Expressen.

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.