Politi på et åsted i det såkalt utsatte området Biskopsgården, Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB

En politirapport peker på hvordan familieklaner og kriminelle nettverk stadig vokser og truer hele samfunnet. Politiet er maktesløse om det ikke tas nye, drastiske grep.

Göteborg er Sveriges nest største by, og omfatter en rekke av de «utsatte områdene» som skaper så store problemer for hele landet. Her ligger blant annet beryktede bydeler som Hisingen, Angered og Biskopgården

Dette er områder preget av svært høy andel innvandrere, utenforskap, klaner, gjenger og omfattende kriminalitet, som Document har omtalt en rekke ganger.

Samnytt skriver om en ny politirapport der nettopp forholdene i Göteborg er tema, og det ringes i alarmklokkene med tanke på hvor det hele er på vei:

I en rapport beskriver polisen en utveckling i fel riktning och man spår att de kriminella nätverken i Göteborg och i närområdet kommer växa och öka sin kriminella kapacitet under de kommande åren.

Ikke minst pekes det på familiebaserte klaner og nettverk som sentrale i den kriminelle utviklingen:

Polisen har även upptäckt nya släktbaserade kriminella nätverk som etablerat sig i Västsverige och man ser en risk att dessa kommer att kunna växa på lång sikt.

Igjen kommer politikerne på banen, og krever handling:

För att stoppa utvecklingen i Göteborg måste mer göras, anser kommunalrådet Elisabet Lann (KD).

Situasjonen har lenge vært ille i Göteborg, men politiet  mener det bare har blitt enda verre i senere tid:

Man beskriver en förvärrad situation i de så kallade utsatta områdena i nordöstra Göteborg. Detta bedöms delvis bero på desinformationskampanjen mot socialtjänsten men även som en konsekvens av konflikter och en aggressiv rekrytering av ungdomar i området.

Medarbetare beskriver också hur ett släktbaserat kriminellt nätverk i området har så stor påverkan att det ibland kan vara svårt att bedriva ordinarie verksamhet.

Kommunalråden mener det har kommet så langt at det er for sent å snakke om «integrasjonstiltak»:

Samtidigt konstaterar Lann i sin debattartikel att inga integrationssatsningar i världen kommer att kunna vända utvecklingen så länge släktbaserade kriminella nätverk kan påverka och begränsa det offentligas närvaro och insatser.

I Göteborg vil myndighetene opprette en egen spesialenhet rettet spesielt mot denne kriminaliteten:

Nu vill man se över möjligheten att skapa en specialenhet som utöver att bistå med råd och stöd får i uppgift att också handlägga högriskärenden.

Lann vill också se att skyddet för medarbetare som arbetar med svåra ärenden där de exponeras mot kriminella med stort våldskapital stärks.

Kommunalråden signaliserer at hun har oppfattet hva som nå står på spill:

Från politiskt håll har vi en skyldighet att göra allt som står i vår makt för att återupprätta tryggheten och rättssäkerheten.

Vi får aldrig vika oss för de kriminella släktbaserade nätverken som upprättat parallellsamhällen präglade av fruktan och utanförskap som sliter vårt samhälle itu, avslutter kommunalråd Lann.

Les også: 

Sverige: Tre nye «utsatte områder»

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.