Sveriges utenriksminister Ann Linde (S) mener at webbkanalen Riks, som drives av Sverigedemokraterna (SD), i prinsippet har beskrevet Annie Lööf som en demon. Hennes uttalelser skaper kraftige reaksjoner fra flere SD-ledere.

– Alla politiker måste vara försiktiga med detta. Vi har sett i andra länder vad en sån här demonisering av personer och politiker leder till, sier Linde til Aftonbladet.

Uttalelsen kommer etter at det ble kjent at Annie Lööf (C) var målet for drapsmannen Theodor Engström.

Linde skrev på Twitter at «SD og andre høyreekstreme krefter» må bære ansvaret for at Annie Lööf ble et drapsmål.

– Vi har sett flera exempel på SD riks, hur de har utmålat upp Annie Lööf till en demon, i princip. sier hun til Aftonbladet. Linde mener at en hard tone fra politikere kan motivere enkelte til vold.

På direkte spørsmål fra Aftonbladet om SD har skylden i akkurat dette drapet må Linde moderere seg en smule.

– Inte till det här enskilda mordet, men att det påverkar människor att agera, det har vi sett i flera andra länder. Vi har sett i USA vad Trumps hotfulla retorik ledde till, och jag hoppas verkligen att vi kan få slut på detta.

Også klima- og miljøminister Annika Strandhäll (S) har kritisert Riks.

Drapet i Almedalen: Annie Lööf (C) kan ha vært målet

SD-ledere reagerer kraftig

SDs partileder Jimmie Åkesson skriver i en e-post til Aftonbladet:

– Ska detta komma från en vuxen människa, som dessutom ska föreställa Sveriges utrikesminister? Om tweeten är äkta är det så lågt, osmakligt och ovärdigt att man häpnar.

– Socialdemokraterna har spridit hat, myter och lögner om mitt parti i decennier, vilket naturligtvis spätt på det våld och de hot som tusentals Sverigedemokrater har utsatts för genom åren. Ann Linde borde sopa rent framför egen dörr innan hon kokar ihop val-propaganda av ett brutalt våldsdåd och en oskyldig människas död.

Også Martin Kinnunen, som sitter i riksdagen for SD, reagerer.

– Fullständigt skamlöst av utrikesministern att försöka plocka politiska poäng i valrörelsen genom att utmåla oppositionen som mördare, skriver han på sin Twitter.

Den økonomiske talspersonen for SD, Oscar Sjöstedt mener man bør belønne Socialdemokraterna under valget 11. september.

– Ett sosse-statsråd 2022. Låt oss slippa dem efter valet den 11 september, skriver han.

Mira Aksøy skriver fra tid til annen for Samnytt, som også har omtalt saken. Hun beskriver utspillet til Linde som «sjukt».


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.