Ansgarikyrkan i Jönköping ble fullstendig ødelagt i en brand natt til tirsdag. Skadene er omfattende. Politiet etterforsker saken som mistenkt påsatt brann.

Så sent som på måndagskvällen hölls en samling med bön i Ansgarikyrkan. På tisdagens morgon låg rester av taket och rykte och pyrde.

– Det är väldigt omfattande skador, tyvärr, säger Samuel Nyström, räddningschef i Jönköping till TT.

Menigheten aner ikke hva som ligger bak brannen, som antas å være påsatt. De har ikke opplevd noen trusler eller andre varsler. Nå opplever de et sjokk, og beskriver en følelse av vemod. En resignert følelse av at noe har gått tapt, en lengsel etter noe som har forsvunnet.

– Det fanns övervakningskameror i kyrkan som man nu ska titta närmare på. Men polisen kan inget göra förrän man har röjt undan bråten och kan gå in i lokalen.

– Att detta ska behöva ske, att det som är så dyrt för många att gå till nu är borta. Det går inte att sätta ord på det här riktigt, det är så definitivt.

Brannen fører til at en førskole står uten lokaler, gudstjenester blir vanskelig, og kristne barn og ungdommer mister en samlingsplass. Men andre i kristne i området tilbyr hjelp.

Enligt Lennart Bergström har Svenska kyrkan redan hört av sig och erbjudit dem att använda Sanna kyrka, som ligger ett stycke bort i samma bostadsområde, Vättersnäs.

– Vi får nyckeln till den kyrkan, säger Bergström, mycket tacksam för den generositet som visats från kyrkoherde Ann Aldén.

Han beskriver en väldigt god gemenskap med andra kyrkor i staden.

Også Pinsebevegelsen har tilbudt sin assistanse. Men ingen virker å ha noen teori om hva som forårsaket brannen.

Sverige har vært på vei mot kollaps i minst tyve år. Å la seg sjokkere når dette manifesterer seg i din konkrete virkelighet er bare ikke nok.

Document understreker at vi ikke aner noe om gjerningspersonene bak denne brannen, og heller ikke ønsker å spekulere. Politiet etterforsker, kanskje får vi et svar etter hvert.

Men en brennende kirke er uansett et symbol på Vestens undergang. Selv for oss som ikke er religiøse.

Världen Idag
Expressen

De brenner våre kirker

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.