Den koptiske kirken i Agnesberg i Gøteborg må stenges i to uker etter trulser på internett. I følge svensk sikkerhetspoliti består truslene av oppfordringer til hva politiet betegner som «aktiviteter» mot visse kristne kirker i Europa. Det bor omtrent 400 koptiske familier i Sverige:

På julaftons morgon fick församlingen präst, fader Shenouda, besök av fyra poliser. De berättade att det på internet förekom uppmaningar till vad polisen betecknar som «aktiviteter» riktade mot vissa kristna kyrkor i Europa.

Fader Shenouda kontaktade i sin tur de omkring 200 församlingsmedlemmarna och meddelade att söndagens gudstjänst har ställts in. Kyrkan kommer att hållas stängd i upp till två veckor, bland annat för att polisen ska kunna söka igenom den efter eventuella bomber.

Kopterna använder den julianska kalendern, vilket innebär att deras julafton infaller först den 6 januari. Förhoppningen är att kyrkan då åter ska kunna användas.

– Hoten är vaga och vad vi kunnat få fram har ingen hörsammat uppmaningen som framförts på internet, säger polisen presstalesman Jan Strannegård.

Polisen har dock vidtagit säkerhetshöjande åtgärder med anledning av hotet. Vari dessa består vill inte Jan Strannegård berätta.

– Men säkerhetspolisen följer ärendet, säger han.

Ärkeängeln Mikaels och S:t Guirguis kyrka i Agnesberg tillhör det koptiska ortodoxa trossamfundet. Den koptiska kyrkan är det största kristna samfundet i Mellanöstern. I Egypten utgör kopterna kanske tio procent av befolkningen och därifrån rapporteras återkommande om konflikter mellan militanta muslimer och kristna.

Jan Strannegård vill inte säga om de hot som framförts på internet har sitt ursprung i Egypten.

– Jag går inte in på sådana detaljer.

Göteborgs-Posten: Hot på internet stänger kyrka

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂