Erkebiskopen for den etiopisk-ortodokse kirken i Skandinavia, Elias Liqe Pappas kommer med harde karakteristikker av folket i Tigray og i Skandinavia. Foto: Facebook

Elias Liqe Pappas, erkebiskopen for den etiopisk-ortodokse kirke i Skandinavia, oppfordrer den etiopiske kirkens medlemmer i Sverige om å støtte Etiopias krig mot befolkningen i Tigray. I brevet heter det også at «vita människor» truer Etiopia, skriver Sveriges største kristne avis, Dagen.

I et brev til kirkens svenske medlemmer kommer erkebiskopen med en rad oppsiktsvekkende påstander og uttalelser. Brevet som Dagens journalist Jacob Zetterman har fått tak er i utgangspunktet et forsøk på å samle inn penger og støtte til Etiopias og Eritreas krig i og mot den etiopiske provinsen Tigray. Dette er en krig som støttes av regimet i Eritrea, og som internasjonalt omtales som et folkemord.

“Vi befinner oss i en tid där interna och externa krafter har rest sig mot vårt land Etiopien. Vår ärkefiende västerlänningarna har för avsikt att ta ifrån oss vår frihet och skada vår enhet. I namn av humanitär hjälp försöker de trycka ner oss etiopier.”

Så inleds brevet som den etiopiska ortodoxa kyrkans ärkebiskop i Sverige, Elias Liqe Pappas, skrivit och skickat ut. I brevet skriver han att “vita människor” hotar Etiopien och beskriver hur de tidigare i historien stoppats “av våra förfäder”. Det han syftar på är att Etiopien som ett av få afrikanska länder aldrig blev koloniserat, men ärkebiskopen varnar nu för att utländska aktörer är på väg att lägga sig i. (Dagen – betalingsmur)

Brevet har vakt sterke reaksjoner blant folk med tilknytning til Tigray i Sverige:

Flera personer med rötter i Tigray har reagerat kraftigt på ärkebiskopens brev. En av dem är Rutha Tadesse, som tog initiativet till att få brevet översatt från amhariska till svenska.

– Jag tycker att det är konstigt att kyrkan uttrycker sig så här, säger hon till Dagen.

– Det jag reagerade på var att kyrkan gör en insamling för att stötta soldaterna. Det gör mig arg.

Rutha Tadesse är själv mycket orolig för vad som händer i Etiopien och använder ordet folkmord för att sätta ord på vad som sker. Att då kyrkan går in och tar parti för en stridande part och dessutom samlar in pengar tycker hon är fruktansvärt.

Skjermdump: Eotcnor.no

Erkebiskop Elias regnes også som den øverste leder for den etiopisk-ortodokse kirke i Norge. I den sammenheng har Svein Moen i Shadow Company og «Vårt naive Norge»-redaksjonen i Document mottatt flere bekymringsmeldinger fra medlemmer i kirken.

Document har derfor sendt spørsmål til kirkens ledere her i Norge om de innestår for erkebiskopens uttalelser.

Sverige: “Västerlänningar är våra fiender” (Dagen.se – betalingsmur)

Les også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂