Nytt

Et fakkeltog og en minnegudstjeneste i anledning Holocaust-dagen er innstilt i Luleå i Sverige. Den svenske kirken og det kommunale Innvandrerservice forklarer det innstilte fakkeltoget og minnegudstjenesten med Israels angrep på Gazastripen, og redsel for motdemonstrasjoner.

Bo Nordin i Domkirkeforsamlingen sier at det føles «ubekvemt» og «malplassert» å holde en minnegudstjeneste for ofrene for Holocaust og at det finnes «visse assosiasjoner» som kan oppfattes som støtende nå som krigen i Gaza har opprørt så mange:

Miriam Mozel Öström är judinna och bor i Luleå. Hon är upprörd över beslutet. Vad har Gazakriget att göra med Förintelsen, undrar hon.

– Vi kommer nu att ordna med ett alternativt fackeltåg på minnesdagen av Förintelsen. Jag har haft kontakt med ett antal människor som gärna går med i tåget. Vi hoppas också på att kunna avsluta minnesstunden med ett tal, säger Miriam Mozel Öström till Dagen.se.

Fackeltåget och minnesgudstjänsten i Luleå har varit ett samarrangemang mellan det kommunala Invandrarservice och Svenska kyrkan. Från Invandrarservice har man som skäl för att stoppa tåget också anfört oro för motdemonstrationer.

– Hur kan man vara rädd att hålla ett fredligt fackeltåg för Förintelsen, säger Miriam Mozel Öström.

Bo Nordin menar att händelserna i Gaza har väckt både sorg och upprördhet.

– De här två stora sorgliga händelserna, Förintelsen och kriget i Gaza, har svårt att samsas, säger han till Radio Norrbotten.

Han använder ord som «obekvämt» och «malplacerat» när han ska förklara varför det inte passar att minnas Förintelsen just nu.

Bo Nordin säger att det blir fackeltåg och minnesgudstjänst som vanligt nästa år.

– Vi är redan igång med att förbereda det. Och vi kommer inte att ställa in det då, oavsett vad som än sker.

På frågan om inte Förintelsen är en sak och Gazakriget en helt annan, svarar Bo Nordin:

– Jo, Förintelsen är något helt annat. Men det finns vissa associationer som kan uppfattas som stötande. Det som händer i Gaza lägger sordin över firandet. Det känns helt enkel obekvämt att göra det, säger komminister Bo Nordin.

Miriam Mozel Öström menar att detta är att ge efter för de antisemitiska vindar som blåser så starkt nu.

– Förintelsen inträffade före staten Israels bildande. Offren var döda före staten Israels bildande, därför är kopplingen till Gaza obegriplig.

Dagen: Minnesgudstjänst för Förintelsens offer ställs in

Les også

-
-
-
-
-
-