Västerås stift mener både engler og transer hører til i Svenska Kyrka. Bildet er fra Pride Stockholm. Foto: REUTERS/Erik Martensson/ NTB 

I et åpent brev stiller et stort antall representanter for Svenska kyrkan opp til strid for transpersoner rettigheter og «en bred solidarisk feminisme som bekjemper trange kjønnsnormer».

Brevet inngår i den tiltagende konflikten mellom transaktivister og klassiske feminister, som ikke aksepterer det nye dogme om at menn plutselig kan bli kvinner. Slike feminister omtales gjerne foraktelig som TERF (Transekskluderende radikale feminister).

Sentralt i den svenske debatten står sosialisten Kajsa «Ekis» Ekman, som har skrevet boken Om könets existens, som kritiserer den postmoderne holdningen rundt kjønn. Som Document skrev nylig blir hun utsatt for utskjelling og kanselleringer initiert av transaktivister og deres støttespillere.

Nå hiver hundrevis av representanter for Svenska kyrkan seg på transtoget. I et åpent «personligt brev till dig som är trans», som ble publisert 17. mai på Västerås stifts hjemmeside, velger en rekke prester og andre tilknyttet kirken å støtte den postmoderne ideologien rundt kjønnsidentitet.

Vi skriver till dig från en kyrka som också är trans. En kyrka består av människor. Människor är olika. Hos oss finns konfirmander, anställda, kyrkvärdar, förtroendevalda, ideella och andra församlingsmedlemmar som definierar sig som transpersoner. Kyrkan består alltså också av transpersoner. Därför skulle kyrkan kunna beskrivas som trans.

Vi är ledsna över hur media har hanterat dig och vi sörjer den del av feminismen som slagits för sina rättigheter och som nu vill begränsa dina.

Prestene mener mediene har gitt rom for hat mot transer. De mener trolig at mediene fortsatt slipper til folk som har foreldede meninger som at kun kvinner kan bli mødre og at det finnes biologiske forskjeller på de to eneste kjønnene.

Dette er å anse som transfobisk. Det samme gjelder for de av oss som er skeptiske til å la skjeggete menn delta i kvinneidrett.

Vi ser att transexkluderande feminism använder en retorik som vi känner igen från radikala högerkristna grupper och högerpopulister. Du drabbas av ord och handlingar som hämtar sin näring ur några av mänsklighetens mörkaste sidor (…) Du, jag, vi, alla behöver en bred solidarisk feminism som bekämpar trånga könsnormer.

Prestene adopterer altså transaktivistenes skjellsord TERF.

Så fortsetter de med en historie om Hagar, en slavepike fra Bibelen. Hagar brukes som et symbol på hvor grusomt det er å bli undertrykt av andre.

Men transaktivistene er i ferd med å utvikle seg til en tyrannisk minoritet, som ser ut til å nyte hver gang de får muligheten til å ødelegge livet til noen med feil meninger, eller som har brukt feil ord.

Vad du än möter och vad andra än säger, kan ingen ta ifrån dig din könsidentitet och ditt människovärde. Gud älskar dig, precis som du är.

Vi tror på en kyrka och en Gud som välkomnar människor bortom makt, nationsgränser, etnicitet, sexuell läggning, kön och könsidentitet. En mänsklighet i regnbågens alla färger, helt fantastisk och oändlig i sin mångfald.
Vi är olika och det är bra. Och Gud såg att det var gott.

At Svenska kyrkan er infisert av woke-kulturen er ikke akkurat noe nytt. I stedet for å forkynne det kristne budskap og fremme kristne verdier, bruker de stort sett tiden på å mase om flere flyktninger, mer bistand, «allas lika värde» og Pride-ideologi.

Men at representanter for kirken på en så tydelig måte nærmer seg den ekstreme fløyen av transaktivistene, ved å adoptere den manglende toleransen for andre syn, og ta i bruk begreper som TERF, så tar kirken et langt skritt i svært radikal retning.

943 prester og andre med tilknytning til kirken har underskrevet brevet.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.