Nytt

Etter det niende døgnet med bilbranner i Malmö presenterer den svenske regjeringen sitt tiltak mot brannene: strengere straffer. Politiet har så langt arrestert én person mistenkt for å sette fyr på biler, men brannene fortsetter med samme styrke. Skal straffene i det minste ha noen effekt, må ihvertfall politiet begynne å arrestere ildspåsettere. Nå setter de sin lit til å bruke droner i jakten på de som setter biler i lys lue.

För nionde natten i rad har bilar bränts i Malmö.
Nu vill regeringen ta ett krafttag och skärpa straffen. Bland annat förslås att ungdomar som begår allvarligare brott kan komma att övervakas.
– Det innebär att man kan övervakas genom en fotboja, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Som om brannene i Malmö ikke var nok, så brenner det flere steder Sverige. En mengde biler gikk tapt etter at en påsatt brann herjet i et garsjeanlegg i Norrköping. Det meldes også om enkelte biler i lys lue andre steder i Sverige.

Brandmän var snabbt på plats och kunde släcka elden. Totalt har 19 bilar förstörts, varav 12 är totalförstörda och 7 fordon som stått i närheten har fått mindre skador.
– Det finns ett vittne som ska ha sett en ljus bil som har kommit till platsen, stannat till och sedan ska fyra personer gått ur den här bilen och tänt eld på de här bilarna i garaget och sedan dragit från platsen, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Norrköping.


Polisen rubricerar händelsen som mordbrand alternativt grov skadegörelse genom brand.
Under natten brann även tre bilar i Linköping i ännu ett misstänkt attentat.
– Vi ser inget samband mellan händelserna, säger Torbjörn Lindqvist

Det ser ut som om alternativet aggresjon mot det svenske samfunnet ikke må nevnes.