Afghanere i Stockholm i 2017. Stillbilde: Roger Sahlstrøm.

Den afghanske eksporten av tenåringsgutter til Vesten får igjen drahjelp fra Sverige. Det var ikke måte på hvor mye sympati og støtte som ble mobilisert da det begynte å renne inn med «15–16–17-åringer» som kom «helt alene» til Sverige. Kun hjulpet av pengeinnsamling fra hele familien og landbyen til å betale for alle menneskesmuglerne underveis.

Nå skulle de få hjelp og utdannelse i Sverige! Det var bare å pøse på med kurs i svensk og sette dem på skolebenken – trodde svenskene.

Resultatet av denne overivrige og naive politikken er for lengst blitt synlig: Det er en fullstendig fiasko.

Ikke bare vet vi nå at det lyves over en lav sko om alder (mange av dem er godt voksne), men det tok heller ikke lang tid før systematikken i importen av afghanerne ble avdekket. Historiene om forfølgelse, adskillelse fra familie og tortur holdt rett og slett ikke vann.

Etter mange år med direkteimport av denne gruppen, som faktisk har forskjøvet kjønnsbalansen i enkelte aldersgrupper i Sverige, så begynte man endelig med «midlertidig oppholdstillatelse».

Det var en nokså tilsvarende situasjon i Norge, dog i mindre skala, fordi færre afghanere kom hit, og delvis fordi vi ikke var like naive som svenskene. Redd Barna var forskrekket over at de skulle returneres:

– Vi ødelegger deres mulighet for en god oppvekst, og setter deres rettigheter og liv i fare ved retur. Vi ber norske myndigheter nå stanse all retur av barnefamilier og enslige mindreårige til Afghanistan, og avskaffe ordningen med midlertidig opphold, sa Monica Sydgård, leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

TV2 presenterte i 2017 retur av afghanske asylsøkere som «verre enn døden».

I Sverige brukte man selvsagt også argumentet om at de ville være i livsfare hvis de ble returnert. Skjønt, i Norge ble det oppdaget at flere sultet seg fordi de ble presset til å sende penger hjem til familien.

– Min erfaring er at de presses med en gang de kommer til landet. Foreldrene forventer penger tilbake, sa leder Tove Brorson ved Hvalsmoen transittmottak ved Hønefoss til NRK i 2015. De lever på bønner, tomatsaus og pasta, og mange av dem blir underernærte.

Kulturkollisjonen mellom afghanske unggutter og Vesten var enorm. De seksuelle overgrepene florerte, og Sverige gikk rett opp til den lite hyggelige 2. plass på verdensstatistikken for voldtekter. Europeiske jenter er forsvarsløse mot menn som mener at kvinner er annenrangs. I en rettssal i Østerrike sa tre overgripere som sto bak en brutal gruppevoldtekt at de ikke visste at voldtekt var forbudt. Armbånd med #tafsainte og #respect gjorde politiet og politikerne til latter. Festivalvoldtektene og overgrep i offentlige svømmebasseng ble normalisert. Løsningen er jo så enkel: Det er bare for svenske jenter å holde seg hjemme, mens innvandrerguttene tar over det offentlige rom.

Denne svært så fremmedkulturelle gruppen av unge menn trodde Sverige at de kunne omgjøre til svensker bare de fikk skolegang. Men også dette viste seg vanskelig. Det var få som greide å fullføre svensk videregående skole, til tross for at kravene stadig ble senket for denne gruppen.

Sverige innførte en ny lov som tillot å søke om oppholdstillatelse mot at man gikk på videregående. Dette «gymnasieamnestiet» kom i 2018 og berørte 9000 «ensamkommande». Realiteten var at mange var registrert som skolelever, men uten at de fullførte eksamener. Kun 7 prosent fullførte,  og det var etter at kravene for å bestå ble senket. Hele fadesen kostet milliarder.

Politikeren Hanif Bali skrev at kun 68 personer av denne gruppen har lykkes med å skaffe seg en fast jobb.

Nå vil svenskene justere på «gymnasieloven» for å hindre at afghanerne mister oppholdstillatelsen. Jimmie Åkesson skrev i Expressen at det gis amnesti under kuppaktige former. Selv Moderaterna er imot nok et slikt amnesti som gjør at det blir umulig å returnere afghanerne.

I den siste tiden har man også brukt covid-19 som grunn for å la være å returnere afghanere (som for lengst er blitt 18 år) til sine familier i Afghanistan. Argumentet er at fordi det er blitt vanskeligere å finne jobb, så skal ikke afghanerne lide ved å miste muligheten til permanent opphold i Sverige.

De rødgrønne i Sverige gir seg ikke. De finner enda flere elendige årsaker for å beholde de afghanske mennene i Sverige. Det siste er studielånene fra Centrala studiestödsnämnden (CSN) som er betalt ut til de mange tusen som aldri fullførte videregående skole. Hvis de returnerer afghanerne, blir lånene aldri tilbakebetalt, skriver Sverigesradio.

  • CSN har betalat ut 395 miljoner kronor i studielån till de gymnasieelever från, i första hand Afghanistan, som fått tillfälliga uppehållstillstånd genom gymnasielagen.
  • När många av de drygt 5800 låntagarna riskerar utvisning kan det bli svårt för CSN att driva in skulderna.
  • «Det finns inga möjligheter för dem att få jobb (i Afghanistan), de är inte välkomna där», säger volontären Monica Sturegren på Världen i Värmland.

Svenskene greier fremdeles ikke å se at det er billigere å returnere uintegrerbare afghanere som ikke greide videregående skole enn å beholde dem (og familiene deres som vil komme på familiegjenforening).

 
Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.