Afghanske menn i kø i for å få pass så de kan forlate landet, her i hovedstaden Kabul. Foto: Reuters/Omar Sobhani.

En strøm av afghanere kommer nå til Tyrkia via Iran. I Tyrkia vokser uviljen mot å huse migrantene, og hindre dem i å dra videre til land som Østerrike, Tyskland, Sverige og Norge.

De seneste urolighetene i Afghanistan har skapt frykt i store deler av befolkningen. Den islamistiske terrorgruppen Taliban overtar stadig mer av landet, og svært mange innbyggere vil komme seg vekk fra det religiøse redselsregimet man vet kan komme.

For mesteparten av dem som rømmer fra Afghanistan, er Europa målet. Veien går gjerne via Iran og inn i Tyrkia. Byen Van i Iran er en tradisjonell port inn til Tyrkia, og deretter ønsker mange å reise videre til blant annet Skandinavia

Til nå har Tyrkia i stor grad tatt hånd om disse migrantene, blant annet som følge av en milliardavtale med EU fra 2016. Dette har forhindret denne «bølgen» av mennesker å ta seg videre til Hellas og andre land lenger vest i Europa.

Afghan migrants often intend to cross Turkey to big cities such as Istanbul, Ankara and Izmir, where they can work in the grey economy to earn money to get to Europe, skriver Al Jazeera.

(Afghanske migranter vil ofte til store tyrkiske byer som Istanbul, Ankara og Izmir, og jobbe i «den grå økonomien» for å få penger til å dra videre i Europa).

Men nå er det mye som tyder på at Tyrkia rett og slett er lei av rollen som «oppbevaringsrom» for migrantene. Ikke minst murrer det i den tyrkiske befolkningen. I byer og tettsteder rundt om i landet har innbyggerne lenge fått føle på kroppen de problemer blant annet alle de unge, afghanske mennene fører med seg.

Al Jazeera omtaler den økende misnøyen blant tyrkerne, og forteller at Tyrkia i dag er det land i verden som huser det største antallet migranter. Det skal ifølge FNs flyktningråd UNCHR være snakk om ca. 4 millioner, hvorav flest syrere. Afghanerne er den nest største gruppen blant dem, og nå økende.

Ifølge Al Jazeera reagerer en del tyrkiske politikere sterkt på utviklingen.  Tanju Ozcan, borgermester i byen Bolu og representant for opposisjonspartiet CHP, brukte sterke ord om migrantsituasjonen i Tyrkia:

-This hospitality has gone on too long. He added that Turkey had “become a dump for migrants».

(- Denne gjestfriheten har gått for langt, Tyrkia har blitt et «dumpingsted» for migranter).

Uttalelsen har vakt debatt, men sier uansett mye om voksende misstemning i Tyrkia omkring migrantsituasjonen. Mye kan tyde på at Tyrkia ikke lenger ønsker å være et «gjerde» som stanser migrantene fra å reise vestover i Europa, det vil være enklere å bare slippe dem gjennom. Det kan bli mer eller mindre «fri passasje» vestover for afghanerne.

Ifølge Al Jazeera erklærte det tyrkiske utenriksdepartementet nylig at «Tyrkia ikke vil være grensevakt og flyktningleir for EU».

Tyrkiske myndigheter krever derfor en endring av avtalen man har med  EU om dette.

Den svenske samfunnsdebattanten Jenny Piper skriver om saken på sin blogg. Hun beretter at myndighetene i land som Østerrike er svært bekymret, og sier migrantene bør bli værende i Tyrkia:

Den österrikiska kanslern Sebastian Kurz sade nyligen att stater som Turkiet definitivt är en bättre plats för flyktingar än Österrike, Tyskland eller Sverige.

Piper mener en ny bølge av afghanere på vei opp gjennom Europa kan få kritiske følger for blant annet Sverige (og Norge).

Intressant utveckling och risken finns att Sverige kan komma få ta hand om en ny våg ensamkommande unga män från Afghanistan/Iran med eventuell repris av 2017 års demonstrationer för att få stanna i Sverige trots avsaknad av legala skyddsskäl – särskilt eftersom EU ignorerar problemen precis som de gjort med migrationsfrågan de senaste decennierna.

Hva med Norge? Document skrev nylig  om statsminister Erna Solbergs syn: Erna vil ikke forplikte Norge til å ta imot afghanere

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Følg Document i frie sosiale medier:

Husk å støtte Document i sommer:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.