New York Times oppsummerer hva tirsdagens selvmordsaksjon innebar: Tyrkia har gått fra å være en bastion av stabilitet til å bli sugd inn i kaoset i Midtøsten. Det er et scenario som burde bekymre NATO og Vesten og spesielt Europa.

EUs ministerråd hadde sikkerhetssituasjonen på dagsorden på sitt møte tirsdag. Men forstår EU-hovedstedene og Brussel hva som foregår?

Tyrkia pådro seg smitten fra IS og terror gjennom sin fraternisering med IS. IS fikk etablere seg i Tyrkia med menn og infrastruktur. Strømmen av mennesker gjør det vanskelig å holde kontrollen. Det er store tall vi snakker om:

I 2013-2014 var Tyrkiet og især Atatürk lufthavn IS-jihadisternes foretrukne rute på vej til og fra den syriske slagmark. På det tidspunkt vendte de tyrkiske myndigheder det blinde øje til IS-jihadisterne, fordi forståelsen mellem Islamisk Stat og Tyrkiet på det tidspunkt var, at de to ikke angreb hinanden.

For Tyrkiets vedkommende var Islamisk Stat på det tidspunkt en nyttig partner til at holde de syriske kurdere i skak i de nordlige dele af Syrien. Op til 50.000 IS-jihadister menes at have rejst via Tyrkiet til Syrien i årene siden 2013. Ifølge officielle tyrkiske opgørelser menes omkring 2000 tyrkiske statsborgere at have sluttet sig til Islamisk Stat, og landet huser stadig mellem 3000-5000 ikke tyrkiske IS-jihadister.

I tillegg kommer at Erdogan og hans parti/regjering har fordreide oppfatninger av hvem som er terrorister. I Erdogans øyne er både IS og PKK like gode. Begge må nedkjempes. Det kan ikke USA være enig i.

Dermed blir Tyrkia stående alene. Riktignok bila Tyrkia stridighetene med Israel denne uken etter flere års nedfrysning. Men Tyrkias stilling er svekket. Og økonomisk slår terroren hardt. Turistene vil tenke seg om før de legger turen til Tyrkia.

Så lenge Erdogan fortsetter å kjøre sololøp i forhold til å sette likhetstegn mellom PKK og IS vil han ikke bli del av det vestlige samarbeidet mot IS. Erdogan generer i stedet ressentiment og polarisering blant sin egen befolkning, men det synes ikke som det affiserer ham.

Erdogan har en voldsom selvtillit. Han er på mange måter et motstykke til Putin som tidligere forsøkte å stemple sine politiske motstandere som terrorister.

“Despite paying a heavy price, Turkey has the power, determination and capacity to continue the fight against terrorism until the end,” Mr. Erdogan said in a statement.

Mr. Erdogan added: “The bombs that exploded in Istanbul today could have gone off at any airport in any city around the world. Make no mistake: For terrorist organizations, there is no difference between Istanbul and London, Ankara and Berlin, Izmir and Chicago, or Antalya and Rome.”

Problemet er at Erdogan ikke har ansett Hamas for å være terrorister på samme måte som IS.

Istanbuls guvernør sier dødstallet sto på 41 onsdag morgen. Det kan stige. 147 ble såret.

Tre selvmordsbombere trengte seg inn på Ataturk-flyplassen kl 2200. Flyplassen har en sikkerhetssluse før inngang til terminalen, men foran den samler det seg mange mennesker.

Selv om man skulle være så heldig å unngå fysiske skader, er det mange andre måter å bli affisert på. En er de traumatiske opplevelsen, en annen er å bli sittende igjen uten penger, telefon eller pass, slik sørafrikanske Judith Favish ble:

“We waited there for an hour and then we were told to get out, but no one has given us any information. I have no clothes, phone, money, nothing. Haven’t called my family. No one is telling me anything.”

She paused, and then said that she had seen blood everywhere near the entranceway.

Hvis man også har ansvar for barn på reise sier det seg selv at terror og alle dens konsekvenser kan bli en stor belastning.

 

 

Allan Sørensen i Berlingske:

http://www.b.dk/globalt/tyrkiet-peger-paa-islamisk-stat-derfor-blev-de-doedsfjender

 

New York Times har stilt opp en liste over de siste terrorangrep:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂