Recep Tayyip Erdogan snakker med pressen etter fredagsbønnen i Istanbul den 13. mai 2022. Foto: Den tyrkiske presidentens kontor via AP / NTB.

Det var en tabbe av NATO å gi medlemskap til Hellas, og Tyrkia vil unngå å gjøre noe lignende igjen, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som avviser at Sverige og Finland bør bli med i alliansen.

Reuters skriver:

«We are following the developments regarding Sweden and Finland, but we don’t hold positive views,» Erdogan told reporters in Istanbul, adding it was a mistake for NATO to accept Greece as a member in the past.

«As Turkey, we don’t want to repeat similar mistakes. Furthermore, Scandinavian countries are guesthouses for terrorist organisations,» Erdogan said without giving details.

«They are even members of the parliament in some countries. It is not possible for us to be in favour,» he added.

Erdogan sikter blant annet til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), forklarer en amerikansk analytiker:

But Turkey has repeatedly slammed Sweden and other Western European countries for its handling of organisations deemed terrorists by Ankara, including the Kurdish militant groups PKK and YPG, and the followers of U.S.-based Islamic cleric Fethullah Gulen.

Ankara says Gulenists carried out a coup attempt in 2016. Gulen and his supporters deny the accusation.

«Turkish national security elites view Finland and Sweden as semi-hostile, given the presence of PKK and Gulenists. It’s gonna take arm twisting to get sign off,» Aaron Stein, research director at the Foreign Policy Research Institute, said on Twitter.

PKK er terrorstemplet i Tyrkia, EU og USA, men organisasjonen har ikke desto mindre sympatisører i de nordiske landene.

Spørsmålet er om den tyrkiske presidentens begrunnelse er vikarierende og ment til å skaffe seg et forhandlingskort som kan brukes til å oppnå fordeler for Ankara i prosessen for Sveriges og Finlands vei inn i NATO.

Hvilken sammenheng, om noen, det er mellom Erodgans uttalelser om Hellas og om Sverige/Finland, er uklart. Tyrkia og Hellas, som begge ble NATO-medlemmer i 1952, har hatt et historisk dårlig forhold gjennom århundrer, og situasjonen ble ikke noe bedre etter Tyrkias invasjon av Kypros i 1974.

Tyrkia har kritisert Russlands invasjon av Ukraina, men har ikke gitt sin støtte til sanksjoner mot Russland, og har beholdt tette forbindelser til russerne etter invasjonen. Motstanden mot svensk og finsk NATO-medlemskap kan dermed også tenkes å være et ledd i en strategi for å beholde et godt forhold til Russland.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.