Tyrkia har valgt å gi støtte til avhoppere fra den syriske hæren som danner en opprørshær som vil styrte Assad-regimet med våpenmakt.

Det er et meget betydningsfullt og alvorlig skritt.

Samarbeidet med Syria var en av Recep Tayyip Erdogans største suksesser: politisk og økonomisk. Det var et bevis på Tyrkias orientering østover, på Ankaras evne til å føre en selvstendig politikk.

Nå har Ankara ugjenkallelig brutt alle bånd til Assad-regimet. Det er en ganske stor gamble av Erdogan. Han kunne sittet på gjerdet. Kina og Russland nedla nylig veto mot en resolusjon i Sikkerhetsrådet som ville trengt Syria opp i et hjørne. Den arabiske liga har heller ikke kunnet bestemme seg. En delegasjon kom onsdag til Damaskus for å se om det ikke kan innledes samtaler med opposisjonen. Ligaen liker ikke å disiplinere medlemmer for indre forhold.

Da volden slo ut for åtte måneder siden gikk det ikke lang tid før flyktninger strømmet over grensen. Tyrkia kunne valgt en streng nøytralitet og vært en trygg havn for flyktninger. I stedet tar Erdogan skrittet fullt ut og støtter en væpnet opprørshær.

Man kan si det er en konsekvent politikk. Det begynte med at Ankara ga den politiske opposisjonen tillatelse til å møtes på tyrkisk jord i full offentlighet. Det resulterte i Det syriske nasjonalrådet, en klar utfordring av regimet i Damaskus.

Men så dukket en offiser opp som hadde hoppet av, sammen med soldater. Regimet begynte å skyte soldater som ikke ville myrde sivile, og de rømte til Tyrkia.

Tyrkia kunne insistert på streng nøytralitet, og ingen angrep fra tyrkisk territorium. Men Tyrkia gjør det motsatte: Free Syrian Army blir beskyttet av tyrkiske militære og kan arbeide uforstyrret på en base.

Det er oppsiktsvekkende, ikke minst med tanke på at Syria ligger i krig med PKK. Ankara bomber grenseområder i Irak, og nå gir Tyrkia opphold og beskyttelse til en opprørsbevegelse som vil styrte nabolandets styre. For også Tyrkia undertrykker kurderne. Skal Tyrkia kunne forsvare sin støtte til en opprørshær bør det behandle kurderne bedre.

Oberst Riad al-As’aad kommer til pressemøte i en dress innkjøpt av det tyrkiske utenriksdepartement, og alle henvendelser til gruppen skal i fremtiden gå gjennom departementet. Slik blir båndene og ansvaret svært tydelig.

Once one of Syria’s closest allies, Turkey is hosting an armed opposition group waging an insurgency against the government of President Bashar al-Assad, providing shelter to the commander and dozens of members of the group, the Free Syrian Army, and allowing them to orchestrate attacks across the border from inside a camp guarded by the Turkish military.

Activists who have fled Syria gathered last week in Antakya before a meeting with Turkish government representatives.
The support for the insurgents comes amid a broader Turkish campaign to undermine Mr. Assad’s government. Turkey is expected to impose sanctions soon on Syria, and it has deepened its support for an umbrella political opposition group known as the Syrian National Council, which announced its formation in Istanbul. But its harboring of leaders in the Free Syrian Army, a militia composed of defectors from the Syrian armed forces, may be its most striking challenge so far to Damascus.

On Wednesday, the group, living in a heavily guarded refugee camp in Turkey, claimed responsibility for killing nine Syrian soldiers, including one uniformed officer, in an attack in restive central Syria.

Turkish officials describe their relationship with the group’s commander, Col. Riad al-As’aad, and the 60 to 70 members living in the “officers’ camp” as purely humanitarian. Turkey’s primary concern, the officials said, is for the physical safety of defectors. When asked specifically about allowing the group to organize military operations while under the protection of Turkey, a Foreign Ministry official said that their only concern was humanitarian protection and that they could not stop them from expressing their views.

The interview was held in the office of a local government official, and Colonel As’aad arrived protected by a contingent of 10 heavily armed Turkish soldiers, including one sniper.

The colonel wore a business suit that an official with the Turkish Foreign Ministry said he purchased for him that morning. At the end of the meeting, citing security concerns, the colonel and a ministry official advised that all further contact with his group be channeled through the ministry.

In Slap at Syria, Turkey Shelters Anti-Assad Fighters