En avhopper fra IS har fortalt Newsweek hvordan IS er sikret fullt samarbeid fra den tyrkiske hæren, slik at IS-kolonner kan passere gjennom Tyrkia for å angripe kurderne i Syria.

Det er ikke første gang man hører slik historier, men det er sjelden å høre det fra «the horse’s mouth», fra en som selv har vært med.

A former member of ISIS has revealed the extent to which the cooperation of the Turkish military allows the terrorist group, who now control large parts of Iraq and Syria, to travel through Turkish territory to reinforce fighters battling Kurdish forces.

A reluctant former communications technician working for Islamic State, now going by the pseudonym ‘Sherko Omer’, who managed to escape the group, told Newsweek that he travelled in a convoy of trucks as part of an ISIS unit from their stronghold in Raqqa, across Turkish border, through Turkey and then back across the border to attack Syrian Kurds in the city of Serekaniye in northern Syria in February.

«ISIS commanders told us to fear nothing at all because there was full cooperation with the Turks,» said Omer of crossing the border into Turkey, «and they reassured us that nothing will happen, especially when that is how they regularly travel from Raqqa and Aleppo to the Kurdish areas further northeast of Syria because it was impossible to travel through Syria as YPG [National Army of Syrian Kurdistan] controlled most parts of the Kurdish region.»

Hvorfor tillater Tyrkia denne trafikken? Fordi Tyrkia under Erdogan anser kurderne for å være en større og viktigere fiende enn IS. Tyrkia vil for enhver pris unngå at det dannes et nytt Kurdistan i Nord-Syria som kan slutte seg sammen med Kurdistan i Nord-Irak. Da vil snart kravet om et fritt Kurdistan bli stilt og bli vanskelig å unngå. Det snakkes allerede om at at ett resultat av Syria-krigen kan bli en ny stat i Midtøsten.

Tyrkias forhold til IS minner om Pakistans forhold til Taliban og andre jihadistgrupper: De er nyttige instrumenter. Det gjelder Talibans terror i Afghanistan, men også jihadistgruppenes krig mot India, særlig i Kashmir. Men den pakistanske sikkerhetstjensten ISI var også innblandet i angrepet på Bombay.

Noe lignende skjer med Tyrkias forhold til IS. Tyrkia lar ikke bare IS passere. De driver aktivt samarbeid, hevder kurdisk milits i Syria, YPG:

YPG spokesman Polat Can went even further, saying that Turkish forces were actively aiding ISIS. «There is more than enough evidence with us now proving that the Turkish army gives ISIS terrorists weapons, ammunitions and allows them to cross the Turkish official border crossings in order for ISIS terrorists to initiate inhumane attacks against the Kurdish people in Rojava [north-eastern Syria].»

suruc.bombe.brann

Tyrkia risikerer å havne i samme posisjon som Pakistan: Terroren slår tilbake og over på eget territorium. Det grufulle selvmordsangrepet på grensebyen Suruc mandag, var et tegn på det.

Omer er opprinnelig fra Nord-Irak, og dro til Syria for å kjempe med den frie syriske hær, men havnet hos IS. Der fikk han jobb som kommunikasjonsekspert. Han koblet IS-kommandanter til samtalepartnere andre steder og disse andre steder var ofte tyrkiske tjenestemenn.

Ved et tilfelle fikk han se samarbeidet i praksis, da han deltok i en kolonne som gikk fra Raqqa via Tyrkia til Serekaniya på syrisk side.

«I have connected ISIS field captains and commanders from Syria with people in Turkey on innumerable occasions,» said Omer.

«I rarely heard them speak in Arabic, and that was only when they talked to their own recruiters, otherwise, they mostly spoke in Turkish because the people they talked to were Turkish officials of some sorts because ISIS guys used to be very serious when they talked to them.»

Omer was then transferred to a battalion travelling to fight Kurdish forces in Serekaniya, north-eastern Syria, and describes travelling through Turkey in a convoy of trucks, staying at safehouses along the way, before crossing back into Syria at the Ceylanpinar border crossing.

Before crossing the border back into Syria, he says: «My ISIS commander reassured us once again that it was all going to be all right because cooperation had been made with the Turks. He frequently talked on the radio in Turkish.»

Kobane-crying.selvmordsbomber

Foto: IS har ikke glemt nederlaget i Kobane. Tidligere i sommer gjennomførte de et morderisk angrep, forkledt som peshmerga. Et par hundre sivile ble dratt ut av husene sine og drept. Det ble den gang påstått at IS-krigerne ikke kom fra syrisk, men fra tyrkisk side. Historien til avhopperen styrker disse påstandene.

Hvor lenge kan Tyrkia fortsette med dette dobbeltspillet? Hvor lenge kan vestlige politikere fortsette å rose Tyrkia for å ta imot flyktninger, når det i all hemmelighet støtter og samarbeider med IS? Er dette et kynisk spill for å kunne avvise kritikk?

Hvor lenge kan Tyrkia fortsette som NATO-medlem?

http://europe.newsweek.com/isis-and-turkey-cooperate-destroy-kurds-former-isis-member-reveals-turkish-282920