Kurdere over hele verden følger spent med på hva som skjer med Kobani. Tyrkerne sitter passive på grensen og amerikanske flyangrep er nålestikk. Hvis USA lar Kobani falle til ISIS vil det få uante følger, skriver Jamie Dettmer i Daily Beast.

“If Kobani falls,” Sabri Ozdemir, the mayor of Batman, told me, “the peace process between the [Turkish] government and the Kurds will end.” He is also bitter about the failure of the U.S.-led coalition to intervene decisively—all the dozens of Turkish and Syrian Kurds I spoke to yesterday share that bitterness.

On Wednesday U.S. warplanes did strike ISIS targets in a captured Kurdish village near Kobani. And late Friday night there were more strikes on outlying areas of the besieged city now mostly empty of civilians. But the forays have done nothing to slow the jihadists. On Friday morning three ISIS battle tanks sat brazenly out in the open before trundling towards the center of Kobani. Wouldn’t the armored formation have been an easy target for U.S. F-15s?

Obama-administrasjonen har hatt god tid på seg til å stanse ISIS’ fremrykking ved Kobani. Panservognene er i åpent lende og sårbare. Hvis USA ikke gjør noe vil det bli tolket som en bevisst handling. Tilliten til Tyrkia er på et lavmål allerede.

Hvis Kobani faller er det ikke sikkert at Obamas koalisjon vil bestå. Den bygger på at andre – les: kurderne – skal gjøre krigen på bakken. Da kan ikke USA la kurderne i stikken.

Tyrkisk politi holder igjen kurdere som vil inn i Syria og hjelpe til å forsvare Kobani. Men de har latt ISIS-krigere passere. Slik skapes stor bitterhet.

 

In Kurdish towns across southeast Turkey there are reports of increasing clashes between Kurdish youngsters and police. The young men and women are furious they have been blocked from crossing the border to assist in the defense of Kobani. And they accuse the Turkish government of helping ISIS, meanwhile, by failing to block jihadist fighters from entering Syria through Turkish territory. They see collusion and deception and they say Ankara is determined to subjugate them.

 

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/10/03/impotent-u-s-airstrikes-passive-turks-and-an-isis-triumph.html