Tyrkisk-støttet milits utenfor Manbij lørdag 29. desember. Dette er Erdogans dogs of war. De er islamister og har frie hender overfor sivilbefolkningen. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/Scanpix 

Etter et møte i Det hvite hus søndag sier senator Lindsey Graham at amerikanske styrker blir stående i Syria til jobben med å knuse IS er fullført. Trump utsetter dermed beslutningen om å trekke styrkene ut.

Det kan bety at de blir stående på ubestemt tid. Anslag går ut på at det er ca 30.000 IS-krigere igjen i Syria og Irak. Amerikanerne har smertelig erfart hvordan de går under jorden og driver terror fra «skyggene».

“I think we’re slowing things down in a smart way,” Mr. Graham (R., S.C.) said. “But the goal has always been the same: To be able to leave Syria, to make sure ISIS never comes back, our partners are taken care of and Iran’s contained.”

Graham er en av Trumps beste medspillere i Kongressen. Når han sier det, er det sant.

Trump fikk mye kritikk for beslutningen, også fra sine egne.

“All of this strengthens Iran at a time when Trump claims to have a policy of pressuring Iran,” said Jeffrey Feltman, a former senior State Department official and United Nations undersecretary general for political affairs.

Forsvarsminister Jim Mattis gikk av, det samme gjorde Obama-diplomaten Brett McGurk, som var liaison i koalisjonen mot IS. Det anti-Trump-mediene glemmer er at Obama i sin tid sparket Mattis og andre generaler som han ikke likte.

Trump vil gjerne oppfylle sitt løfte om å hente soldatene hjem. Men det har konsekvenser som en supermakt ikke kan ignorere.

“I think we are in a pause situation, where we’re re-evaluating what’s the best way to achieve the president’s objective of having people pay more and do more,” Mr. Graham said.

Tilstedeværelsen i Syria må sees i sammenheng med USAs strategi i Midtøsten. Det finnes ingen arabisk stat som står klar til å overta. Det er kommet frem at Saudi-Arabia ikke en gang vil bruke egne soldater i Jemen, men bruker sudanesiske leiesoldater.

Det som sjokkerte Trumps egne tilhengere var at han traff beslutningen under en telefonsamtale med Erdogan 14. desember. I det minste er det hva medier som Ap og Reuters forteller. Trump var blitt briefet og hadde talking points for å advare Erdogan mot å rykke inn i Syria. I stedet var det Erdogan som fikk Trump til å innrømme at IS var slått, så hvorfor var amerikanerne blitt værende.

Alle insidere vet at Erdogan ikke er noen god erstatning for amerikanske og kurdiske styrker. Erdogan gjør mer skade enn gavn og er mer interessert i å knuse kurderne enn IS.

Flere påpekte at Trump sto i fare for å gjøre som Obama: Stikke halen mellom bena og la verden seile sin egen sjø.

Turen til Irak sist uke skal ha vært en øyeåpner for Trump:

“The president’s trip to Iraq was eye-opening,” Mr. Graham said. “The commanders there told him that ISIS was in a world of hurt, but not completely destroyed.”

Trumps beslutning tok kurderne på sengen. Hvem skulle de nå støtte seg på? Kurderne sendte ut følere til Assad og russerne.

In light of that risk, the U.S.’s Kurdish partners said they are considering abandoning the fight against Islamic State and seeking new partners, including a U.S. foe, Syrian President Bashar al-Assad. Mr. Graham warned that the Kurds could face a massacre after U.S. troops depart. (…)

Alarmed by a U.S. decision to leave Syria, Kurdish leaders who run much of the north are urging Russia and its ally Damascus to send forces to shield the border from the threat of a Turkish offensive.

Kurderne kontrollerer et område som utgjør 25 prosent av Syria. Hvis amerikanerne trekker seg ut og Erdogan knekter kurderne, kan iranerne få den korridoren til Middelhavet som de drømmer om. Det vil være et selvpåført nederlag for Trump.

Their (Kurds) call for a return of Syrian government forces to the border, which Kurdish fighters have held for years, points to the depth of their crisis in the wake of U.S. President Donald Trump’s abrupt decision to withdraw forces.

While little has changed on the ground yet – U.S. forces are still deployed and Trump says the pullout will be slow – Kurdish officials are scrambling for a strategy to protect their region from Turkey before the United States leaves.

Talks with Damascus and Moscow appear to be the focus for the Kurdish leadership. Their worst fear is a repeat of a Turkish attack that drove Kurdish residents and the YPG militia out of Afrin city in the northwest earlier this year.

Det snakkes nå om at Pentagon har fått 120 dager på seg til å forberede en tilbaketrekning. Tidligere øverstkommanderende i Afghanistan Stanley McChrystal blåser av slike planer.

“ISIS is an idea and as long as the fertile ground exists…you’re going to have it flare back up again,” retired Army Gen. Stanley McChrystal said Sunday on ABC. (…)

Some military experts also warn that a U.S. exit will hand Iran a major strategic advantage, giving Tehran access to supply lines and bolstering its efforts to establish a corridor over land to Lebanon, on the doorstep of its avowed enemy and U.S. ally, Israel.

Mr. McChrystal said the loss of U.S. influence in the region would likely fuel regional instability. “There is an argument that says we just pull up our stuff, go home, let the region run itself,” he said. “That has not done well for the last 50 or 60 years.”

Ideene IS lever på er ikke borte om tre måneder. USA står i en umulig posisjon, men kan ikke forlate «bordet» når man først har satt seg ved det. Det er bare europeerne som gjør det, de tar ikke ansvar, til amerikanernes store irritasjon.

 

Senator Says Trump Is Re-Evaluating Quick Syria Withdrawal
‘I think we’re slowing things down in a smart way,’ says Republican Sen. Lindsey Graham

 

Let down by U.S., Syrian Kurdish leaders look to Russia and Assad

 

 

Start 2019 med å støtte Document

Et fast månedlig beløp gjør at vi kan planlegge utvidelser og vekst. Og hvis du foretrekker impulsive enkeltbeløp, så overraskes vi gjerne : )

[simpay id=»280380″]

Eller overfør til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂