Nytt

Bilde: Stars and Stripes vaier fra en stridsvogn nær Manbij i Syria. Datoen er 9. mars 2017. Så tydelig amerikansk nærvær har ikke vært sett i Syria til nå. Trump mener det han sier med å knuse IS. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix.

Recep Tayyip Erdogan skal ha sittet stille og håpet å kunne etablere et godt forhold til Donald Trump. Han har nå konkludert med at så ikke vil skje. Forholdet ble gradvis kjøligere under Obama,  men nå ligger det an til direkte konfrontasjon, skriver den velinformerte Yaroslav Trofimov i Wall Street Journal.

Turkey expected a honeymoon with President Donald Trump. Instead, it increasingly looks like Ankara and Washington are heading for a squabble, if not a divorce.

Hvis forholdet mellom Erdogan og Trump ender i åpen konflikt kan det få store ringvirkninger, både regionalt og i forhold til NATO og Europa.

Erdogan kan ha hatt forhåpninger om å få innfridd krav som Obama avslo: Hvis Michael Flynn satt i New York og forhandlet med Erdogans svigersønn og utenriksminister om kidnapping av Fetullah Gülen og utlevering til Tyrkia, slik de vitterlig gjorde i fjor høst, er det forståelig at Erdogan i det lengste har håpet på en forståelse.

Men Flynn måtte gå, og det som virkelig har provosert Erdogan er at Trump er mer handlekraftig overfor IS enn det Obama var. Amerikanske styrker har fløyet den kurdiske PYD-militsen og Syriad Democratic Forces over Eufrat og bak IS sine linjer, slik at tyrkiske styrker ble utmanøvrert.

Mr. Trump’s attention in the Middle East, meanwhile, has focused mostly on the military operations against Islamic State—operations in which the Syrian Kurdish group, known as PYD, has become the Pentagon’s favored partner, Turkish objections notwithstanding. The PYD is the dominant force in a military alliance that also includes Arab fighters and that is known as the Syrian Democratic Forces.

Erdogan var frustrert over at Obama støttet kurderne. Han hadde håpet på kursendring. I stedet øker Trump støtten. Dramatisk.

Over the past two years, Ankara also seethed at the U.S. aid for PYD in northern Syria. Instead of reversing that policy, as Ankara had expected, Washington appears to be doubling down on support for the Syrian Kurdish group. In early March, the Pentagon went as far as deploying American forces between PYD and Turkish lines near the northern Syrian town of Manbij, effectively blocking a planned offensive by Turkey and its Syrian allies. Then, in recent days, the U.S.—in its most high-profile military operation in Syria so far—airlifted the PYD and its allied Arab fighters across the Euphrates, to the strategic Tabqa Dam near Raqqa.

Kursendringen har bakcing i Kongressen. Det bør Ankara merke seg. Obama likte ikke konfrontasjoner. Trump går rett på.

Rep. Devin Nunes (R-Calif.), the head of the House intelligence committee, put it less diplomatically in an appearance this month on Fox News. “Our relationship with Turkey is strained and I think it’s going to become even more complicated as we begin to try to get ISIS out of Iraq and Syria,” Mr. Nunes said.

Trump mener hva han sier: Han skal knuse IS. Derfor er støtten til Irak mer aktiv og kurderne. Amerikanerne er skuffet over Tyrkias innsats mot IS. De har ikke levert.

Hva kan Erdogan svare med? Han kan blokkere amerikanernes bruk av den viktige Incirlik-basen i Øst-Tyrkia. Men det er risikabelt spill. Erdogan kan velge å støtte seg på Putin, men da står han utsatt og avhengig av en annen autokrat. Det tiltaler ham nok ikke.

Erdogans aksjer er synkende internasjonalt. 6.000 rike tyrkere tok med seg formuen og forlot landet i fjor. De dro til Golfen og Storbritannia. Sekulære tyrkere, folk med kunnskap og utdannelse.

Kenneth Lund i Dagens Næringsliv følger ikke med i timen. Overskrift i dagens avis: Tyrkia har tro på Trump.

Einar Wigen ved UiO har tidligere sagt fornuftige ting, men misforstår helt når han sier at «Trump og den tyrkiske presidenten er samme type politikere». Antiamerikanismen er ved å bli et alvorlig handikap.

Enda verre er en fyr som norske medier bruker som ekspert på Tyrkia. Morten Myksvoll driver en blogg, tyrkiskpolitikk.no. Det han uttaler er det rene tøv. Han mener Tyrkia «har vært blant de mest aktive i krigen mot IS». Myksvoll fremstår som en ren apologet for Erdogan.

Wigen har fatt i en viktig ting: Amerikanerne har arrestert to tyrkiske bankmenn og de risikerer å bli stilt for retten i USA. Det er noe Erdogan vil unngå. De to er innblandet i omgåelse av sanksjonene mot Iran. Mye rart kan komme frem i en rettssak.

Tyrkia befinner seg ikke lenger i den vestlige leir. Det har vært tydelig en god stund. Trump vil gjøre det klart.