Bildet: Kvinner bærer spebarn ut av den syriske grensebyen Manbij etter å ha blitt befridd av Syria Democratic Forces. Dette var 12. august 2016. Nå er byen igjen kampsone. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix.

Pentagon har planer om å engasjere seg dypere i å ta Raqqa, hovedstaden til IS. Det betyr flere spesialsoldater, flere angrepshelikoptre og tyngre bevæpning av den kurdiske militsen YPG. Det siste er Ankara er sterkt imot.

Obama klarte aldri å bestemme seg hvem han skulle ta mest hensyn til. Trump ser ut til å ha bestemt seg for YPG.

Anniken Huitfeldt er leder av Norges utenriks- og forsvarskomité. I politisk kvarter sist uke sa hun at hun trodde USA under Trump kom til å trekke seg ut av kampen mot IS. Man spør seg: Hvilken planet befinner vår viktigste parlamentariske komite for utenrikssaker seg på? Hvor har hun en slik oppfatning fra?

The Pentagon has submitted a plan to President Trump to take the ISIS capital of Raqqa that includes a significant increase in U.S. forces, including more special forces, attack helicopters, and artillery, as well as supplying Kurdish troops with weapons.

The brass says U.S. troops will not specifically be engaged in combat operations. But the plan calls for American forces to move closer to the front lines and would delegate more decision-making authority down the military line from Washington.

Tyrkerne stoler ikke på noe av det amerikanerne sier eller forsikrer. Det synes å være en strategi for å tvinge amerikanerne til handlingslammelse. Striden nå gjelder den lille grensebyen Manbij, som ble inntatt av YPG, men kurderne ble tvunget til å gi den fra seg pga Erdogans press. Likevel er ikke Ankara fornøyd, og mener kurderne fortsatt står i byen.

Det har allerede vært kompliserte situasjoner der USA må gå mellom kurderne og tyrkerne.

Hvem vil USA overlate Raqqa til? Assad formodentlig. Det er heller ingen lett beslutning. Bak Assad står Iran. Skal amerikanerne gå til krig for at disse skal høste gevinsten?

Washington Post skriver:

Approval of the Raqqa plan would effectively shut the door on Turkey’s demands that Syrian Kurds, considered terrorists by Ankara, be denied U.S. equipment and kept out of the upcoming offensive. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has said that arming and including the Kurdish People’s Protection Units, or YPG, in the operation is unacceptable and has vowed to move his own troops and Turkish-allied Syrian rebel forces toward Raqqa.

https://pjmedia.com/trending/2017/03/05/pentagon-plans-significant-increase-in-us-troops-for-raqqa-fight/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂