Visepresident Joseph Biden ga den kurdiske YPG-geriljaen et ultimatum onsdag, mens han var i Ankara: De må trekke seg tilbake over til høyre bredd av Eufrat. Hvis ikke kan de se langt etter amerikansk støtte.

Speaking at a news conference after the meeting, Mr. Biden said Syrian Kurdish militias, an important American ally in the fight against the Islamic State, would have to meet a Turkish demand by withdrawing to the eastern side of the Euphrates River in northeastern Syria.

“We have made it clear to Kurdish forces that they must move back across the river,” he said. “They cannot and will not get American support if they do not keep that commitment. Period.”

Biden var ydmyk, nærmest underdanig mot Erdogan og Tyrkia – mens han langet ut mot «forræderne» i det militære som forsøkte seg på et kupp. Han sparket nedover mot de som nå sitter i fengsel og etter hva Amnesty sier, utsettes for tortur og mishandling og er utenfor lov og rett.

Den tøffe tonen overfor kurderne var nok et forsøk på å forene USAs og Tyrkias interesser, på kurdernes bekostning. Man får en vond smak i munnen. Kurderne er de som har kjempet hardest mot IS. De var i ferd med å ta det siste stykket land som IS hadde på grensen til Tyrkia. Dermed ville de hatt et sammenhengende område i den nordlige del av Syria, på grensen til Tyrkia. Det finner ikke Erdogan seg i. Det var derfor han sendte sine stridsvogner over grensen, offisielt for å bekjempe IS, i virkeligheten for å avskrekke og push back kurderne.

Det ligger svik i luften.

Men også USA kan bli rundspilt. Det ser ut som om Erdogan kan forsone seg med at Assad blir sittende. Avtaler inngås bak ryggen på, eller over hodet på USA, mellom Russland, Iran og Assad og Erdogan: Ingen av dem har moralske skrupler.

Turkey has also signaled an even bigger shift in recent days — that it is prepared to take a more aggressive diplomatic role in Syria, working alongside Iran, Russia and the United States to seek an end to the war.

The Turkish government has long insisted that Mr. Assad would have to step down before peace talks could be held. But lately, Turkey has softened its stance, indicating that it would accept a role for Mr. Assad during a political transition.

I Midtøsten er man flink til å snakke for sin syke mor:

“Turkey is determined for Syria to retain its territorial integrity and will take matters into its own hands if required to protect that territorial unity,” Mr. Erdogan said in a speech in Ankara on Wednesday. “We have only ever sought to help the people of Syria and have no other intentions.”

Det Erdogan sier er at han er villig til en handel: Assad kan bli sittende hvis kurderne holdes nede og nektes et autonomt område som i Irak. Det blir ikke noe Kurdistan i Syria som kunne smeltet sammen med Nord-Irak til én kurdisk stat.

Det er hva det betyr.

Hvis USA skulle vise seg å ha gått med på en slik plan, kan det få store følger for USAs fra før frynsete standing i regionen.

USA vil ha spilt fra seg enda et kort. Man har hatt få eller ingen demokrater blant Den frie syriske hær, men man har hatt kurderne. De er i det minste vennligsinnet mot Vesten og Israel.

Slår man hånden av kurderne sitter man igjen uten venner.