To amerikanske generaler besøkte frontlinjen i Manbij i Syria onsdag. Tyrkiske styrker med milits har angrep Afrin lenger vest. Erdogan truet sist uke med å løpe Manbij over ende. – Vi er klare, sier generalene.

New York Times fikk følge generalene til Manbij, som ble befridd for IS i fjor. Det er usedvanlig å høre amerikanske toppmilitære som plukker opp hansken Erdogan kastet og tar utfordringen på strak arm.

The trip was the first by such senior United States military officers to the front in northern Syria since Turkey’s president threatened to attack the city of Manbij, calling it a bastion of terrorists and demanding that American forces leave.

But the Americans have refused, creating the potential for an unprecedented armed conflict between two NATO allies, the United States and Turkey — the latest twist on the seven-year-old war in Syria.

Tyrkia er NATO-alliert. En alliert truer en annen. Det er uten sidestykke. Men USA har hatt lang tid til å bestemme seg. Hvis Erdogan skulle få viljen sin vil det kunne få store følger for USAs regionale rolle. Både Tyrkia, Russland og Iran ønsker å se USA forsvinne.

For å snakke så klart og tydelig som disse generalene gjør må det være truffet en politisk avgjørelse på høyeste hold: USA blir stående skulder ved skulder med kurderne og deres arabiske forbundsfeller. YPG er den kurdiske militsen som var spydspiss mot IS. I Manbij er det SDF, Syrias demokratiske styrker, med et stort antall arabiske fotsoldater.

General Funk had an automatic pistol slung across his vest. His three uniform stars would have been easily visible with binoculars to the Syrian militias aligned with Turkey on the other side of the front line, as he stood on a sandbagged roof. He was surrounded by Special Forces soldiers, and Arab and Kurdish fighters from the Manbij Military Council, the government authority in the region.

Det disse generalene sier er: Don’t mess with us. Vi er forberedt. Tyrkia gikk først over grensen og angrep Afrin. Tirsdag truet Erdogan også med å gå løs på Manbij, og han rettet en direkte trussel mot Erdogan:

On Tuesday, once again, President Recep Tayyip Erdogan of Turkey criticized the American support of Manbij. “They tell us, ‘Don’t come to Manbij.’ We will come to Manbij to hand over these territories to their rightful owners,” Mr. Erdogan said in a speech to his party. The Turkish deputy prime minister went so far as to suggest American troops in Manbij are wearing uniforms of the Kurdish People’s Protection Forces, or Y.P.G., and said they could become targets.

Amerikanerne har forsøkt å megle mellom Tyrkia og kurderne. Det har vært holdt flere møter. Men på nyåret avslo Tyrkia å stille til fler.

The American military has sought to persuade Turkey that the Manbij forces are reliable allies, and important in the fight against ISIS elsewhere. Previously, the Americans hosted meetings between Turkish military officers and Manbij officers to try to convince them, but those meetings ceased this year. General Funk said the Turks had declined an invitation to Manbij this year.

Amerikanerne er irritert. Kampen mot IS er ikke over. YPG og SDF-militser trengs til denne kampen. Nå må det sløses med krefter for å forsvare Afrin og Manbij.

Hva er det Tyrkia vil oppnå? Hvilken side er de på?

Dette sololøpet har skapt betydelig irritasjon i Washington. Det er tydelig at Washington har bestemt seg for å sette foten ned: Hit, men ikke lenger.

On Northern Syria Front Line, U.S. and Turkey Head Into Tense Face-off