Den nye amerikanske forsvarssjefen  Joseph L. Dunford sa tirsdag at det står i underkant av 2.000 iranske soldater i Syria og sammen med Hizbollah, russerne og regjeringshæren er de i ferd med å tilte krigen i Assads favør.

Joseph L. Dunford har nettopp kommet tilbake fra en rundreise i regionen og forklarte seg for Senatets forsvarkomite tirsdag.

“I think there’s more than 1,000 that are on the ground in Iraq,” Dunford said. “In Syria, we think the numbers are probably something less than 2,000.”

Forsvarminister Ashton Carter sa USA kommer til å delta mer aktivt i Syria, både med fly og stundom soldater i felt. Amerikanerne deltok i et raid mot IS i Irak i helgen der titalls gisler ble befridd rett før de skulle henrettes.

Mer overraskende var det at republikanere kritiserte Obama-administrasjonen for ikke å gjøre nok for å styrte Assad.

 

But Republicans at the hearing expressed disapproval at the US’s strategy, saying Washington should actively seek to overthrow Assad.

“Russia, Iran and Hezbollah are going to fight for their guy and we are not going to do a damn thing to help the people who want to change Syria for the better by getting rid of the dictator in Damascus,” Senator Lindsey Graham said, calling the US approach “half-assed” at best.

Lawmakers asked why America hasn’t established no-fly zones or protective buffer regions in Syria.

In Syria, Carter said, the US would support moderate Syrian forces fighting IS militants, who have made territorial gains near Raqqa. He said the US hopes to better equip anti-IS forces, further bolster Jordan and intensify the American air campaign with additional US and coalition aircraft to target IS with heavier strikes.

 

http://www.timesofisrael.com/some-2000-iranian-troops-in-syria-us-military-head-says/