Nytt

Barack Obama gjør noe han sa han aldri skulle gjøre: Han sender bakkestyrker til Syria. De er ikke mange – under 50 sies det – men de markerer likevel et kvalitativt skifte i amerikansk politikk.

Det er snakk om spesialstyrker som vil være stasjonert på kurdisk område.

 

The team will advise and assist opposition forces who are fighting the Islamic State militant group in Syria, providing smoother and quicker access to equipment and logistical help, an official said before the announcement. The decision adds a new level of risk to the Syrian enterprise, as it could bring the Special Operations troops into closer contact with the Islamic State, even if they are in Kurdish territory.

While administration officials characterized the deployment as an enhancement of current strategy, it is actually a huge shift for a president who has said repeatedly that he will not put American combat boots on the ground in Syria.

Kurderne har vært de mest effektive mot IS. Bombingen blir mer effektiv hvis amerikanerne har folk som kan peke ut målene.

Internasjonalt uttrykkes det frykt for at amerikanere og russere ved et uhell kan støte sammen. Men risikoen er større for at Tyrkia kan komme til å bombe kurderne. Tyrkia sa idag at de vil forsterke bombingen av kurdisk område, og det er samme område amerikanerne skal til. Hva hvis tyrkiske bomber skulle drepe amerikanere?

Samtidig sender Obama nye fly til Incirlik-basen i Tyrkia. Det er snakk om F-15 og A-10 Warthog. Den situasjonen kan oppstå at flyene som bomber IS kommer fra baser i Tyrkia. Soldatene som assisterer dem blir bombet av tyrkiske fly.

Obamas avgjørelse kan sees på som et svar på Putin og Russland. Putin tok USA på senga da de sendte fly og begynte bombingen av Assads motstandere. I overveiende grad har grupper som ikke tilhører IS blitt bombet.

Man kan nå si det er en arbeidsdeling: Putin bomber opprørerne som ikke er IS. Amerika bomber IS med kurdisk hjelp. Tyrkia utgjør en tredje faktor, som har sin egen kake å mele. Tyrkia liker neppe at USA blir direkte involvert.

Samtidig har det vært et dipolomatisk møte i Geneve for å sondere muligheten for en forhandlingsløsning. For første gang var Iran invitert.

Russlands intervensjon har styrket Assads posisjon. USAs nye initiativ kan sees som et forsøk på å styrke at syrerne får bestemme over sin egen skjebne.

Men et er ikke sikkert at det blir resultatet.

http://www.nytimes.com/2015/10/31/world/obama-will-send-forces-to-syria-to-help-fight-the-islamic-state.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0