Russiske fly har denne uken gitt aktiv flystøtte til tyrkiske styrker inne i det nordlige Syria. Samtidig har Tyrkia nektet USA å bruke droner over det samme området.

Det er en underlig utvikling av forholdet mellom to NATO-allierte.

Like underlig er utviklingen av forholdet mellom Russland og Tyrkia. I november 2015 skjøt tyrkerne ned et russisk jagerfly og skjøt piloten mens han dinglet i fallskjerm.

Russian warplanes have carried out airstrikes to support Turkey’s offensive in northern Syria against the Islamic State, an important evolution in a budding Russian-Turkish partnership. The deepening tiesthreaten to marginalize the United States in the struggle to shape Syria’s ultimate fate.

The air missions, which took place for about a week near the strategically important town of Al Bab, represent the Kremlin’s first use of its military might to help the Turks in their fight against the militant group. The Russians seized an opening to try to build a military relationship with Turkey, a NATO member, as the United States has sought to keep the emphasis on taking Raqqa, the Islamic State’s self-declared capital.

Det virker som om Erdogan og Putin har inngått en avtale: Putin aksepterer at kurderne ikke får etablere et autonomt område i Nord-Syria. Tilfeldigvis går dette ut over YPG-militsen som har gjort det tyngste arbeidet i kampen mot IS. Det spiller åpenbart sekundær rolle for Putin.

Erdogan må på sin side svelge at Bashar al-Assad blir sittende.

Some analysts say Russia appears to have arrived at an accommodation in which the Turks are moving to establish a security zone in northern Syria to preclude Syrian Kurds from setting up an autonomous region. In return, the Turks appear to be backing off their efforts to unseat President Bashar al-Assad of Syria, who, with Russian help, is strengthening his hold on the country’s major cities to the south.

Tyrkia startet offensiven mot Al Bab uten å koordinere med amerikanerne. Tyrkerne trodde erobringen av Al Bab skulle gå lett, men støtte på overraskende sterk motstand. Tre tyrkiske soldater ble truffet av syriske fly. Russiske fly begynte flystøtte i desember.

På toppen av det hele fikk ikke USA drive rekognosering med droner.

American officials suggested that the holdup in carrying out allied airstrikes in recent weeks was related to a Turkish decision to ban the Americans from flying reconnaissance drones in and around Al Bab to help identify and confirm targets, as well as bad weather. The Turkish military said that measure was needed to ensure that no potentially hostile aircraft flew over its troops, but it has hampered the United States’ ability to carry out airstrikes without endangering civilians.

Da russiske fly kom til Latkia i september 2015 sa Barack Obama at Syria kom til å bli en hengemyr for russerne.

Nå er det Obama som er spilt ut over sidelinjen og ikke en gang blir invitert til forhandlingene.

Et ydmykende nederlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.