Barack Obama og Jens Stoltenberg var raskt ute med å støtte Tyrkia og Erdogan. Var det klokt? Amerikanske tjenestemenn sier nå at det russiske flyet var inne i tyrkisk luftrom i 17 sekunder, så kort at det ble skutt ned over syrisk territorium.

Putin er cowboy og provoserende, men for et NATO-land å spille så høyt på banen, sier noe om at Ankara er en løs kanon på dekk. NATO og USA burde i det minste ha ventet før det underskrev Erdogans versjon.

Det var noe med Putins kroppsspråk som sa at han var sjokkert og rystet over nedskytingen. Nå backer anonyme amerikanske tjenestemenn ham opp.

The United States believes that the Russian jet shot down by Turkey on Tuesday was hit inside Syrian airspace after a brief incursion into Turkish airspace, a US official told Reuters, speaking on condition of anonymity.
The official said that assessment was based on detection of the heat signature of the jet.
Turkey’s military said the fighter was shot down by two of its F-16s after it violated Turkish airspace. A number of accounts suggest the SU-24 was in Turkish territory for 17 seconds before it was attacked, crashing once it had crossed back into Syria.

At least one of its pilots, and possibly both, were shot dead by rebels as they parachuted to safety, and a Russian marine died when his rescue helicopter was hit by a rebel, US-supplied anti-tank missile.
Turkish officials said the jet had ignored ten warnings.
Moscow bitterly criticised Turkey for its action against the warplane, which it insisted was in Syrian airspace, and claimed that one of the two pilots who ejected from the craft was killed by gunfire from the ground as he descended.
Vladirmir Putin said: “Today’s loss was a stab in the back by the accomplices of terrorists. Our pilots and our aircraft never threatened the territory of Turkey. That much is obvious.»
He accused Turkey of backing Isil and trying to drag Nato into the conflict alongside Islamist extremists.

Hva kan være Erdogans motiv for å skape splid? Frankrike har ønsket en allianse med Russland mot IS. Men Putin bomber også de syriske opprørerne som Ankara støtter. For Erdogan er det primære å få fjernet Assad. Det er det ikke lenger for vestmaktene. De vil stanse IS, og er villig til å gå i en taktisk allianse med Russland.

Ved å skyte ned Putins fly sørger Erdogan for å blokkere eller vanskeliggjøre en slik alliansen. Motivet er helt klart.

Så hvorfor går Obama og Stoltenberg ut og backer den tyrkiske versjonen før de har sjekket fakta? De viser at de lar seg lure. Enten det er Putin eller Erdogan, det er bad for Vesten å ha slike ledere.

Hvis ikke USA passer seg kommer Putin og Russland til å få sympatien for å stå opp mot IS og den muslimske verden. Det er et farlig spill.

Telegraph skriver:

There has been something of a hardening of opinion against Turkey in the past couple of hours as it emerged just how rapidly the whole episode played out (if reports of Russian jet being inside Turkish airspace for just 17 seconds are true).

Ansvarlige ledere forstår at Erdogan kan dra NATO inn i en krig med uante konsekvenser. Obama har hele tiden sagt at Syria er for komplisert til å at USA vil involvere seg direkte, og så hopper han på Erdogans forklaring. Slik undergraver Obama nok en gang sin egen og USAs prestisje.

 

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/12013212/Turkey-shoots-down-Russian-military-plane-on-Syria-border-live.html?

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂