Nytt

Tyrkiske stridsvogner rykket i morgentimene inn i Syria, etter at grensebyen Jarabulus først var blitt bombet av tyrkiske og amerikanske fly. Målet er å fordrive IS fra Jarabulus, som er deres siste by på syrisk side som har direkte forbindelse med det tyrkiske veinettet. Men Tyrkia har også andre mål.

USA støtter Syriske Demokratiske Styrker, som i hovedsak består av kurdere fra YPG-militsen. Det er disse som har vært spydspissen på bakken mot IS. Men Tyrkia vil for all del ikke at kurderne får kontroll på den andre siden av grensen. Spørsmålet er derfor om USA støtter to parter hvorav den ene motarbeider den andre: Å stå sammen med Erdogan mot IS, kan i realiteten bety å være mot styrken som har drevet kampen mot IS i Syria: YPG.

Obama har ikke vært klar på hva som er USAs posisjon.

Offensiven mot Jarabulus begynte bare timer før Erdogan skulle møte Joseph Biden i Ankara.

Erdogan har hisset opp antiamerikanske stemninger siden kuppforsøket 15. juli. Han forlanger Gülen utlevert. Det er vanskelig å se for seg at de skulle være forlikt nok til å samarbeide på felles premisser i Syria.

The Turkish military began a ground incursion into Syria on Wednesday, backed by air support from the United States-led coalition, drastically escalating its role in the Syrian conflict in an operation meant to clear Islamic State militants from the border.

Turkish officials said the operation started at 4 a.m. with Turkish and United States warplanes pounding Islamic State positions in the northern Syrian town of Jarabulus. Some Turkish special forces entered Syria in an attempt to clear a passage for a ground operation by Turkish-backed rebel groups, the state broadcaster TRT reported. The semiofficial Anadolu News Agency later reported that Turkish tanks had crossed the border.

Offensiven kommer dagen etter at utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa IS måtte utrenses fra Tyrkias grenser. Det tas som tegn på at begeret er fullt, også for tyrkerne, etter det blodige selvmordsangrepet på et bryllup i Gaziantep i helgen der minst 54 ble drept. Men så enkelt er det ikke. Mediene unnlater imidlertid å få frem at bryllupet var kurdisk. Igjen følte kurderne at de ikke blir beskyttet, og politiet opptreden etterpå styrker mistanken om at myndighetene ikke vil dem vel. Området sperres av, ingen slipper inn, heller ikke presse.

-Erdogan morder! ropte menneskemassen. TV2 viste utsnitt, uten å fremheve det. CNNs Ben Wedeman er blant kanalens dårligste, har ingenting nytt å berette, og etterplaprer det som er dagens budskap i Ankara. I anledning Bidens besøk at USA hadde pådratt seg en stor gjeld til Tyrkia med sin unnfallenhet. USA vil ikke bli tatt til nåde før det viser seg verdig Tyrkias vennskap, og første avdrag er å utlevere Gülen. Wedeman bare nikket.