Bildet: Man kan mislike den noe sovjetiske touch’en, men Öcalan er fortsatt populær blant kurderne. Her fra en demonstrasjon i Suleimaniyah 24 februar. Foto: Ako Rasheed/Reuters/Scanpix

Tyrkiske spesialsoldater gikk mandag over grensen og inn i Syria for å nedkjempe den kurdiske YPG-militsen.

Men Erdogan har et mye større mål. Han vil knekke kurdernes nasjonale aspirasjoner.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu tok spesialstyrkene seg over grensa fra de to tyrkiske provinsene Kilis og Hatay mandag.

Tyrkias visestatsminister Bekir Bozdag bekrefter meldingene og sier at de tyrkiske styrkene nå flytter sine operasjoner til mer tettbygde strøk. Det endelige målet er trolig byen Afrin.

Tyrkia innledet sin militæroffensiv mot enklaven 20. januar, i et forsøk på å drive ut den kurdiske YPG-militsen. Tyrkia ser på YPG som PKK-geriljaens syriske avlegger og har satt begge grupper på sin liste over terroristorganisasjoner.

FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag en resolusjon med krav om 30 dagers våpenhvile i Syria, men teksten gjør unntak for opprørere fra al-Qaida og Den islamske staten (IS), samt «individer, grupper, foretak og instanser» som kan knyttes til disse gruppene.

Tyrkia mener derfor at de er i sin fulle rett til å bekjempe YPG ettersom de også ifølge Ankara er «terrorister» på lik linje med IS og al-Qaida. (NTB)

Det er interessant at Erdogan, Assad og Putin har noe til felles: Deres motstandere er per definisjon terrorister. Slik Assad og Putin gir seg selv rett til å bombe hvem de vil i Ghouta, gir Erdogan seg selv rett til å nedkjempe kurderne.

Det er illevarslende at den kurdiske lederen Saleh Muslim ble arrestert i Praha lørdag, på tyrkisk oppfordring. Ankara vil ha ham utlevert og stilt for retten for «terrorisme». Det er ikke lenge siden Muslim var en skattet partner for Tyrkia. Han var hyppig gjest i Istanbul og var med å repatriere levningene av Kemal Ataturk fra Syria, kunne en kurdisk ekspert fortelle BBC.

Assad har også sendt egne styrker til Afrin-regionen. Kurderne er presset fra flere kanter.

Det store spørsmål er hva USA foretar seg. USA har 2.000 spesialsoldater i Syria som samarbeider med og rådgir kurderne.

Netanyahu og Trump rykker frem sine posisjoner og Erdogan vil gjerne stanse dem:

Turkey on Saturday described as “extremely worrying” the US push to open its embassy in Jerusalem this May to coincide with the 70th anniversary of the founding of Israel.

The date of the move is seen as largely symbolic, as the logistics of a permanent relocation are expected to take much longer. Most of the embassy staff could continue to operate from Tel Aviv during the early stages.