Nytt

Lørdag ble det amerikansk-tyrkisk-kontrollerte kordineringssenteret for sikkerhetssonen i Syria, på grensen til Tyrkia, offisielt åpnet – med syrisk-kurdisk støtte. Samtidig inviterte de syriske kurderne i SDF-militsen regimet i Damaskus til forhandlinger om delvis selvstyre.

Invitten, som ikke kan tolkes som noe annet enn et spark på skinnleggen til Tyrkias leder, Tayyip Erdogan, fant sted på årskonferansen til De syriske demokratiske styrkene (SDF), som holdes i den nord-syriske byen Hasakah denne helgen. Verdt å merke seg er det også at såvel rivingen av SDFs posisjoner nær grensen til Tyrkia, som invitten til Damaskus, kom i full forståelse med USA og de andre allierte i Koalisjonsstyrkene (CJTFOIR).

“We call on Damascus to negotiate with representatives of the self-administration and the SDF and to prioritize a political solution, recognizing the self-administration and the rights of the Kurdish people in Syria,” SDF Commander in Chief Mazlum Abdi said in a speech. (Kurdistan24)

Invitten til Damaskus og samarbeidet om sikkerhetssonen Tyrkia har insistert på å opprette, angivelig for å beskytte Tyrkia mot angrep fra «terrorister», det vil i tyrkiske øyne si både SDF og deres ideologiske «fettere» i Kurdistans Arbeiderparti, PKK, viser at kurderne ikke er fremmede for å vise pragmatisme.

Langt mindre overraskende, og langt mindre rapportert i internasjonal presse, var det at den kurdiske lederen for SDF også sa klart fra at det ikke vil bli noen forhandlinger med Tyrkia og heller ikke noen fred i Syria, før det blir funnet en løsning på situasjonen i Afrin.

«We affirm that Afrin is an important step for the success of the peace process between us and Turkey,» said the commander. «The return of Afrin to its people is one of our main points. Without this, there will be no peace in Syria.»

Tyrkia okkuperte Afrin i mars 2018, den gang med Putins velsignelse. Etter gårsdagens pinlige, tyrkiske retrett i og rundt Idlib, har det forholdet igjen fått en ny dimensjon. Afrin er som et åpent, verkende sår for kurdere, også her i Irak.  Det at Tyrkia selger olivenolje fra Afrin som tyrkisk olivenolje, går rett inn i den kurdiske folkesjelen.

Det er foreløpig ikke kommet noen nye meldinger om hva som har skjedd med den beleirede, tyrkiske observasjonsposten i Morek (som vi skrev om tidligere i dag), men den syriske hæren, understøttet av russiske, iranske og libanesiske styrker (Hizballah) har fortsatt angrepene på opprørerne i Idlib-provinsen med uforminsket kraft. Alle krigshandlinger i Syria kan følges på nettstedet https://syria.liveuamap.com/.

Spesielt interesserte kan her se hele talen nestkommanderende for Koalisjonsstyrkene (CJTFOIR) i det nordlige Syria, Brigader Nicholas Pond (UK), holdt på lørdagens SDF-konferanse i Hasakah.

For noen er document.no som en daglig dose med livgivende olivenolje, mens andre – ingen nevnt, ingen glemt – oppfatter oss som mere beske. Er du enig i at medienorge ville vært mye fattigere uten oss, setter vi pris på din støtte!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også

Les også