Nytt

Medlemmer av Syrian Democratic Forces (SDF) befinner seg i nærheten av Baghouz i den syriske Deir Al Zor-provinsen den 12. februar 2019. Foto: Rodi Said / Reuters / Scanpix.

Onsdag ettermiddag ble det meldt om tyrkiske fly- og artilleriangrep mot en by inne i Hasakah-provinsen.

Ifølge Kurdistan24 startet tyrkiske fly og artilleri bombing av den nordøstlige byen Serekaniye (kurdisk) , Ras al-Ayn (arabisk) onsdag ettermiddag. Byen ligger på grensen til Tyrkia, og ble i henhold til Ankara-traktaten av 1921 delt i to, der bydelene på den nordlige siden av grensen i dag utgjør den tyrkiske byen Ceylanpınar.

Flere medier meldte tidligere i dag at Tyrkia startet sin varslede invasjon i morgentimene onsdag, men dette ble da avvist av Syrian Democratic Forces (SDF).

Nettstedet Al-Monitor har i dag en interessant analyse av hvordan Russland ser på situasjonen. Analysen gir et pikant lite spark til USA og Trump om hvordan man bør håndtere et land som Tyrkia. Først må du vise forståelse for landets mest sensitive og viktigste krav, dernest må du selv være klinkende klar på hvor dine egne grenser (røde linjer) går, og for det tredje må du vite å dra fordel av andre lands feilvurderinger, i dette tilfellet altså USAs:

In dealing with a difficult actor like Turkey, Russia has learned three things. First, you need to demonstrate empathy on issues that are sensitive and important to Turkish security. Second, clearly outline your own red lines and a corridor of opportunities for future cooperation on these issues. Third, take advantage of mistakes made by the other party whose position is important to Ankara — the United States — and use the contrast to your advantage. The statement by Kremlin’s spokesman reveals the ABCs of Russia’s approach to Turkey.

Ifølge flere kilder, blant annet Sputnik News, har den kurdisk-ledede militsen SDF i dag bedt USA om å innføre en flyforbudssone over Nord-Syria. Store tyrkiske styrker assistert av tyrkisk-sponsede kurdiske og arabiske styrker står nå klare til å rykke over grensen. SDF på sin side har også mobilisert.

Meldingsstrømmen er enorm, og det er ikke tvil om at mye av det som gjengis rundt omkring i mediene, er regelrett desinformasjon.

I går ringte Irans utenriksminister Javad Zarif og ba sin tyrkiske kollega om ikke å gå inn i Syria:

(Mohammad Javad) Zarif, opposed military action and emphasized respect for Syria’s territorial integrity and national sovereignty and the need to fight terrorism and bring stability and security to Syria,” state broadcaster IRIB said, about the phone call with Mevlut Cavusoglu. (Ash-Sharq al-Awsat)

Ifølge Rojava Information Center har mer enn 40 tidligere IS-ledere nå gått i tyrkisk tjeneste.

På den annen side meldes at Kurdistans Arbeiderparti, mer kjent som PKK, nå har sagt seg villige til å samarbeide med regimet i Damaskus mot den forventede tyrkiske invasjonen. Også fra SDF-hold meldes det nå om en tilnærming mot Damaskus:

Without a US presence to deter a Turkish invasion, the Russian- and Iranian-backed regime in Damascus could be the Kurds’ best hope of survival.

“If America vacates the area, and especially the border area, for certain we, as a self-administration and as the SDF, will be forced to study all the available options,” Badran Jia Kurd, an adviser to the Autonomous Administration of North and South Syria (NES) told Reuters on Tuesday. (Rudaw)

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også

Les også