Et ikonisk bilde av en tyrkisk stridsvogn og tyrkiske soldater som passivt står og observerer kurdere i byen Kobane, da innbyggerne kjempet for livet mot IS fra september 2014 til januar 2015. Avtalen med russerne og de syriske regimestyrkene setter nå en stopper for at byen blir inntatt av tyrkiske og tyrkisk-støttede styrker, der flere tidligere IS-soldater tjenestegjør. Foto: Twitter.

 

Søndag ettermiddag kommer det rapporter om at syriske regimestyrker vil rykke inn inn i Manbij og i Kobane, etter at SDF skal ha fått til en avtale om dette via forhandlinger med russerne, muligens i samforstand med USA.

Russiske og syriske regimestyrker har i flere dager stått like i utkanten av Manbij, og senest torsdag hadde partene et møte i Qamishli, der også amerikanerne deltok, etter det våre kilder forteller.

 Jerusalem Post som med det libanesiske nettstedet Al-Mayadeen som kilde, opplyser at maktskiftet vil finne sted i løpet av de neste 48 timer.

Denne avtalen stemmer godt overens med det USAs forsvarminister Mark Esper sa tidligere i dag, om at amerikanske soldater vil trekkes lenger sør i Nord-Syria, dvs vekk fra sonen Tyrkia nå angriper.

Kobane (ayn al-Arab) er en ren kurdisk befolket by  med vel 50.000 innbyggere som ligger på grensen til Tyrkia. Fra september 2014 til januar 2015 sto byen i verdens fokus, da tyrkiske styrker ikke løftet så mye som en Kalashnikov for å hjelpe innbyggerne, da de ble bombardert og beleiret av IS-styrker. (I rettferdighetens navn skal nevnes at Tyrkia i november 2014 tillot vel 150 soldater fra Peshmergaen i irakisk Kurdistan å passere over tyrkisk territorium for å hjelpe kurderne i Kobane.)

Manbij har i overkant av 100.000 innbyggere, ligger ca 30 km sør for grensen til Tyrkia, og tre mil vest for Eufrat, og befolkningen er hovedsaklig arabisk. I fjor inngikk USA og Tyrkia en avtale om et veikart for nettopp denne byen, der de ble enige om at de kurdiske styrkene i SDF ikke lenger skulle delta i styret av byen. Dette skjedde delvis, ved at byen selv, på klansvis, allerede i 2016 hadde opprettet et eget militærråd. Sammen med styrker fra SDF frigjorde de Manbij fra IS i juni 2016, og småpiker som knapt kunne gå, kunne da atter puste fritt uten burka. Militærrådet har siden den gang formelt sett styrer og forsvarer byen.

For SDF er denne løsningen helt klart bedre enn om tyrkiske styrker skulle ha inntatt disse byene. SDF har gjentatte ganger uttalt at de ikke ønsker å danne en uavhengig kurdisk stat i Syria, men at de kan tenke seg en føderal løsning. I dag har Putins Russland, muligens med amerikansk underhånden godkjennelse, tatt et langt skritt mot en slik løsning.

Men for de som måtte tro det, hverken USA eller Frankrike er ute av Nord-Syria.

Et situasjonkart som viser franske og amerikanske posisjoner i Nord-Syria, samt angrepsaksene til de tyrkiske styrkene.  Fotomontasje: Twitter.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂