Tyrkia la tirsdag frem planer om å returnere syriske flyktninger til Syria. Det betyr nødvendigvis ikke at de blir sendt «hjem», men til tyrkisk-okkuperte områder, nord og vest i Syria. Samtidig åpnes dørene for russiske turister. Nato-landet Tyrkia fortsetter sin balansegang mellom øst og vest.

– Omtrent 500 000 syrere har vendt tilbake til de trygge regionene [i Syria]. Å konstruere briketthus var et av trinnene [for syrerenes retur]. Vi jobber nå med et nytt prosjekt for frivillig retur av 1 million syrere. Det er et veldig betydelig prosjekt som vi vil utføre med lokale myndigheter i 13 forskjellige regioner, inkludert Azez, Jarablus og Tal Abyad, sa Erdoğan i en video-overført tale ved en seremoni som ble holdt i Idlib 3. mai. Nye briketthus i forskjellige deler av Idlib -regionen ble distribuert til syrerne ved seremonien. (Hürriyet)

Okkupasjon

Tyrkia har i tre omganger gått inn i Syria og defacto annektert store områder. I 2016 lanserte de Operation Euphrates Shield, som hadde som mål å innta områdene mellom grensen og Eufrates, med byen Manbij som endestasjon. Der støtte de på de kurdiske selvstyrestyrkene i det nordlige Syria, som kjemper under navnet Syrian Democratic Forces (SDF). Sammen med de arabiske styrkene (SAA) fra Manbij by, og med logistisk støtte fra amerikanske og franske styrker, klarte SDF å hindre Tyrkia å innta Manbij.

I 2017-18 var tiden kommet for Syrias grønneste by, Afrin (velsignelse på kurdisk), som ligger på grensen mot Tyrkia, og som fra 2012 hadde vært under kontroll av SDF. I Operation Olive Branch ble  hundretusener av hovedsaklig syriske kurdere sendt på flukt fra et område på over 2000 km2. Inn flyttet flest syriske jihadister og deres familier. Det var etnisk rensing, men Europa så en annen vei.

Den tredje og siste invasjonen kom i 2019 og ble kalt Operation Peace Spring. Den var rettet mot de nordøstlige, kurdisk-holdte områdene nordøst i Syria. Nok en gang ble flere hundretusener, hovedsaklig kurdere, drevet på flukt.

Tyrkisk-kontrollerte områder i Syria utgjør et 8 835 kvadratkilometer stort område som omfatter over 1000 bosetninger, inkludert byer som Afrin, Al-Bab, Azaz, Jarabulus, Jindires, Rajo, Tal Abyad og Ras Al-Ayn. Flertallet av disse bosetningene ble tatt fra den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) og de syriske demokratiske styrkene (SDF), som begge har blitt utpekt som terrororganisasjoner av den tyrkiske regjeringen.

Disse områdene blir referert til som «trygge soner» av tyrkiske myndigheter. Okkupasjonen har ført til misbruk av menneskerettigheter på noen områder, inkludert etnisk rensing. (Wikipedia)

EU-medlemskap er målet

Med krigen i Ukraina har Tyrkia måtte innta en interessant balansegang mellom Russland og Vest-Europa/Nato. 24. november 2015 skjøt Tyrkia ned et russisk jagerfly, noe som satte vennskapet mellom Putin og Erdogan på en hard prøve. Så i 2019 gjorde Erdogan det godt igjen, sett med russiske øyne, da landet valgte det russiske missilsystemet S-400. Det likte USA dårlig, og stanset Tyrkia fra å få F-35. Det ble en midlertidig stans. Krigen i Ukraina førte til at USA gjorde om på sine planer.

Med millioner av ukrainere på flukt inn i Vest-Europa, har Erdogan og den tyrkiske opposisjonen at det ikke er mer penger å hente på å sende syriske flyktninger til Europa. Før krigen i Ukraina, så sent som i januar, gjentok Tyrkias president at EU-medlemskap fortsatt var hans mål.

Akkurat det målet synes ikke spesielt mye mer realistisk i dag. Sterk inflasjon og dyrtid, fengslinger av opposisjonelle og mer enn 3,5 millioner syriske flyktninger i landet har tæret på det tyrkiske folkets tålmodighet. Nye grep må til.

Den økonomiske krisen i Tyrkia har ført til at tyrkere retter misnøyen mot utlendinger, spesielt mot syrere. Det har vært flere voldelige angrep mot syrere, samt boligene og forretningene deres i hovedstaden Ankara.

Det største opposisjonspartiet CHP har lovet å sende alle syrere tilbake til Syria hvis de vinner valget. (NTB)

Derfor kan Erdogan stå på talerstolen inne i Syria (Idlib) og tale om hjemsendelse av en million syrere, samtidig som hans land legger ut røde løpere for den russiske turistindustrien.

Turkey to launch new project for return of 1 million Syrians (Daily Sabah 3.5.22)

Les også:

Tyrkia kan bli kastet ut av Europarådet, samtidig stiger inflasjonen

Det spisser seg til i Europa

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.