Bildet: Tunge våpen som stridsvogner gjorde det mulig for Erdogan å innta Afrin. De kurdiske soldatene hadde ikke en sjanse med sine lette våpen. Fly og artilleri la bolighus i grus så stridsvognene kunne rykke frem. 24. mars. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/Scanpix

Tyrkisk-støttet milits skyter hver natt mot den kurdiske byen Manbij i Syria. Recep Tayyip Erdogan har sagt at den tyrkiske hæren kommer til å gå mot byen, etter at den tok kurdiske Afrin og drev 200.000 mennesker på flukt.

Det fremgår av et AFP-telegram som NTB sendte ut på morgenen.

Det er tre interessante opplysninger i meldingen som kommer fra AFP-journalister i Manbij:

Tyrkerne og deres milits skyter hver natt:

– Vi er i høy beredskap. Det er alltid trefninger om natten. De skyter granater mot stillingene våre, sier en av dem, Shiyar Kobani. (NTB)

Det står 350 soldater fra koalisjonen mot IS i Manbij, de fleste av dem amerikanere. Det er disse som avgjør om Erdogan lykkes. Hvis amerikanerne skulle finne på å trekke seg ut vil det være det samme som å strekke våpen overfor Erdogan og Putin. Alliansen Moskva, Ankara, Teheran er blitt stadig tydeligere.

Lederene skal ha toppmøte i Ankara 4. april. Med den anti-russiske stemningen som hersker i Washington og andre vestlige hovedsteder er det politisk umulig å servere Erdogan og Putin en slik seier.

AFP kan fortelle at Erdogan tenker å sende syriske flyktninger i Tyrkia til Afrin for å bosette seg der.

Tyrkia har en historie med folkeforflytninger og endog folkemord. Grekerne ble i 1922 fordrevet fra områder de hadde bebodd i sammenhengende 3.000 år. Da var de kristne armenerne drept i det første omfattende folkemordet i moderne tid.

Samtidig har det den siste tiden blitt klart at Tyrkia også planlegger å sende hundretusener av syriske flyktninger til Afrin. (NTB)

Det finnes derfor en historikk for etnisk rensing i tyrkisk historie.

I utkanten av byen Manbij i Syria er kurdiske militssoldater og den USA-ledede koalisjonen i høy beredskap etter at Tyrkias president truet med å innta byen.

Den USA-støttede alliansen Syriske demokratiske styrker (SDF) har gravd skyttergraver i utkanten av byen. Samtidig patruljerer soldater fra den USA-ledede koalisjonen på bakken og overvåker området fra luften.

Kurdiske krigere har styrket stillingene sine i påvente av et mulig angrep, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Vi er i høy beredskap. Det er alltid trefninger om natten. De skyter granater mot stillingene våre, sier en av dem, Shiyar Kobani.

Amerikanske soldater

Ved den amerikanske militærbasen utenfor byen er tre pansrede kjøretøy med amerikanske flagg på vei tilbake til basen. En SDF-kommandant, Khalil Mustafa, opplyser at koalisjonsstyrker nylig har trappet opp patruljeringen ved frontlinjen.

Ifølge den britisk-baserte overvåkingsgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) befinner det seg om lag 350 soldater fra den USA-ledede koalisjonen ved byen, de fleste av dem er amerikanske.

Etter at tyrkisk-støttede opprørere for drøyt to uker siden inntok Afrin by og drev bort den kurdiske YPG-militsen sammen med hundretusener av sivile kurdere, har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan flere ganger truet med å angripe Manbij. (NTB)

En fjerde interessant opplysning i AFP-meldingen er at en av opprørsgruppene som ble evakuert fra Øst-Ghouta er blitt forflyttet til tyrkisk-kontrollert område. Særlig en av dem var islamistisk. Erdogan har rekruttert islamister til sin Free Syrian Army.

Ikke langt unna Manbij ligger områdene der tyrkisk-støttede opprørere har kontroll. Nord for byen, like ved den tyrkiske grensen, kontrollerer de Jarablus. I vest kontrollerer de byen Al-Bab. Mandag ble det meldt at en av opprørsgruppene som blir evakuert fra Øst-Ghouta utenfor Damaskus, blir transportert til Jarablus. (NTB)

Hvis Erdogan rekrutterer islamister som støttetropper vil det gjøre forholdet til USA enda vanskeligere. Da er rollene byttet om: Erdogan fungerer som et IS light.

Myndighetene i Ankara kaller operasjonen mot kurderne offisielt for «jihad».

Sist torsdag ble en amerikansk og britisk soldat drept av en bombe, de første tap for vestlige styrker så langt i år. Bomben gikk av nettopp i Manbij. Det var en klar advarsel.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.