USAs utenriksminister Mike Pompeo trykker hånden til sin tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu i Washington mandag. Foto: Leah Millis /Reuters / Scanpix

Tyrkia og USA skal mandag ha blitt enige om at de kurdiske styrkene som kontrollerer den syriske byen Manbij, skal ut. Dette i henhold til Tyrkias utenriksminister, Mevlut Cavusoglu, som i går møtte USAs utenriksminister Mike Pompeo i Washington DC.

I en fellesuttalelse heter det at de to landene vil ta skritt for «å sikre sikkerheten og stabiliteten I Manbij».

Videre heter det at de er enige om et å opprette et veikart som de begge forplikter seg til å sette ut i livet, etter videre møtevirksomhet rundt detaljene.

Det var omtrent så langt enigheten rakk, for etter møtet var særlig amerikanerne uvillige til å gå nærmere inn på detaljene. Tyrkia var langt mer ivrig etter å fremstille avtalen som en seier. Ifølge dem innebærer veikartet at «alle terroristorganisasjoner og terrorister må ut av Manbij». I mer sivilisert tale betyr det at de kurdiske lederne av de amerikansk- og franskstøttede, fleretniske Folkebeskyttelsesstyrkene (PPU), samt sivile, kurdiske ledere må trekke seg ut og overlate styringen til lokale, arabiske ledere.

Saken er imidlertid ikke så enkel som tyrkiske ledere fremstiller det som. Også tidligere har de vært ute og solgt skinnet før jakten var over:

Turkey has several times announced that it has reached an agreement on Manbij, including with the former Secretary of State Rex W. Tillerson just days before he was removed from his post in March. The United States has repeatedly said no deal has been reached. (New York Times)

Tyrkia ønsker også å etablere en militær base, i «observasjonsøyemed» i utkanten av Manbij. Begrunnelsen lyder både hul og illevarslende:

Mehmet Akarca, head of Turkey’s General Directorate for Press and Information and an adviser to President Erdogan: «The main thing is we do not want a terrorist presence just across our border,» he said. «They are right across the border, on the tip of our noses.» (New York Times)

Det illevarslende ved denne uttalelsen, som vi nok må tro også andre har fått med seg er at Manbij ligger ca 40 km sør for den tyrkiske grensen og den kurdiske enklaven Kobane. Får tyrkerne et fortfeste i Manbij, ligger veien åpen til å angripe Kobane – som paradoksalt nok heter ‘Ayn al-‘Arab¸ arabernes kilde på arabisk!

Jakten er ikke over, og snart er det valg i Tyrkia. Mye kan skje. Like før dette ble publisert skriver det kurdiske nettstedet Kurdistan24 at PPU-militsen har annonsert at de trekker seg ut av Manbij! Saken oppdateres.

 

Et kontinuerlig oppdatert kart over området

https://www.voanews.com/a/pompeo-meets-with-turkish-fm-in-bid-to-reduce-
/4423857.html