Tyrkia har gjennomført det første omfattende bombeangrepet på kurdiske PKK i Nord-Irak siden Ankara startet samtaler med PKK i 2013.

I 2013 innførte PKK våpenhvile. Den er nåe brudd, sier en talsmann for PKK.

 

«Turkey has basically ended the cease-fire,» Zagros Hiwa, a PKK spokesman, told The Associated Press.

Tyrkia har gjort tre ting denne uken: Det tillot USA å bombe IS fra Incirlik-basen i det østlige Tyrkia, noe Ankara har motsatt seg i lang tid. Det gjennomførte det første angrepet mot IS inne i Syria, samtidig som det bombet PKK.

Tyrkia skulle vise muskler mot IS etter selvmordsangrepet i Suruc mandag der 32 ble drept og over 100 såret. Det var kurdiske sosialister som ble rammet. Kurderne la skylden på Ankara for enten å ha lukket øynene for IS eller direkte samarbeidet med dem.

Det er lett å mistenke at Tyrkias bombing av IS var et fikenblad. Deres virkelige motstander er PKK.

Turkish jets hit shelters and storage facilities belonging to the PKK in seven areas in northern Iraq, including Mount Quandil where the group’s headquarters are located, authorities said. It was Turkey’s first aerial raid in northern Iraq against the PKK since Turkey brokered peace talks with the Kurds in 2012. The PKK declared a cease-fire in 2013.

USA, som nå samarbeider tett med kurdiske YPG-militsen i Syria, sier Tyrkia har rett til å forsvare seg mot PKK. PKK har drept tre politimenn og en soldat som hevn for Suruc.

Kanskje USA burde ligget noe lavere for ikke å risikere å antagonisere partene. Fordømmelsen vil aldri bli sterke nok for noen av partene.

National Security Council spokesman Alistair Baskey strongly condemned the recent terrorist attacks by the PKK, which the U.S. has designated a terrorist group, and said the PKK should renounce terrorism and resume talks with Ankara.

«We urge de-escalation by both sides and encourage everyone to remain committed to the peaceful ‘solution process’ to bring about a just and sustainable peace for all Turkish citizens,” said Pentagon spokesman James Brindle.

Ankara hevder at regjeringen slår ned på både IS og PKK. Så ren fremstår nok ikke Ankara i kurdiske øyne.

 

Prime Minister Ahmet Davutoglu said Saturday nearly 600 suspects were detained in two days of raids in 22 provinces.

«Turkey’s operations will, if needed, continue until the terror organizations’ command centers, all locations where they plan (attacks) against Turkey and all depots used to store arms to be used against Turkey are destroyed,» Davutoglu said.

En tyrkisk soldat ble drept i skyting med IS over grensen.

On Friday, three F-16 jets struck Islamic State targets that included two command centers and a gathering point near the Turkish border in Syria. The Syrian Observatory for Human Rights said nine Islamic State militants were killed in the raids. The extremists have yet to comment on the strikes.

http://www.foxnews.com/politics/2015/07/26/white-house-says-turkey-as-right-to-defend-itself-after-kurdish-attacks/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.