NATOs ambassadører ga Tyrkia ryggdekning under møtet i Ankara tirsdag. Men hvor langt er NATO villig til å følge med når Tyrkia trapper opp bombingen av PKK?

Natt til onsdag foretok tyrkiske fly de hardeste angrepene på PKK i Irak.

Turkish fighter jets launched their heaviest assault on Kurdish militants in northern Iraq overnight since air strikes began last week, a government official said, hours after President Tayyip Erdogan said a peace process had become impossible.

The F-16 jets hit six targets in Iraq and were scrambled from an air base in Turkey’s southeastern province of Diyarbakir, the official said, speaking on condition of anonymity because of the sensitivity of the operations.

«Last night’s attack was the biggest assault since the campaign began last week,» he said.

Tyrkiske fly bombet også kurdiske stillinger inne i Tyrkia:

On Tuesday, fighter jets also bombed PKK targets in the southeastern Turkish province of Sirnak, bordering Iraq, after an attack on a group of gendarmes.

Når NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Tyrkia har rett til å forsvare seg, mener han både mot IS og PKK. Men problemet er at Tyrkia har samarbeidet med IS og lenge har ført krig mot PKK:

Stoltenberg stryker Tyrkia med hårene

Når Stoltenberg later som om det er Tyrkia som er angrepet av disse to og at Tyrkia bare forsvarer seg, er det en tildekking av fakta. Han og NATO spiller lett Erdogans spill.

»NATO følger udviklingen meget tæt, og vi er meget solidariske med vores tyrkiske allierede. Alliancen er udelelig,« udtaler Jens Stoltenberg ifølge Reuters til de 28 samlede NATO-ambassadører og slår fast, at terrorismen skal bekæmpes:

»Det kan aldrig accepteres eller retfærdiggøres. Det er på sin plads og på rette tid, at vi holder det her møde i dag og adresserer uroen ved indgangen til Tyrkiet og på grænsen til NATO,« siger han.

Men som Berlingske skriver.

Stoltenberg adresserede derimod ikke, at Tyrkiet også har angrebet kurdiske militser i Syrien, siden militæret begyndte offensiven mod terror i sidste uge.

Denne unnlatelsen er nok Tyrkia fornøyd med. De leser den som svakhet.

Tildekking

De får bekreftelse når Stoltenberg later som om angrepene i Suruc og mot tyrkiske politimenn er mot samme offer.

»Vi fordømmer terrorangrebene i Tyrkiet, og vi sender vores kondolencer til den tyrkiske regering og familierne til ofrene for terrorangrebet i Suruc og andre angreb på politibetjente og soldater,« siger Stoltenberg med henvisning til bombeangrebet fra IS mod et kulturcenter i den tyrkiske grænseby Suruc, hvor 32 blev dræbt og knap 100 såret.

Erdogan utnytter situasjonen maksimalt. Han må selv bære noe av ansvaret for selvmordsangrepet i Suruc. Men i Erdogans Tyrkia er det ikke noe som heter å ta ansvar. Der heter det «angrip».

»Hvis et NATO-land er under angreb, vil NATO støtte det land på alle måder. Lige nu er Tyrkiet under angreb og udnytter retten til at forsvare os selv, og det vil vi gøre til den bitre ende. Men vi siger, at der kan komme pligter for NATO, og det beder vi dem om at være forberedt på,« sagde Erdogan på et pressemøde tidligere tirsdag.

 

Synlig limpinne

At NATO skulle gå på en limpinne som er så synlig, virker usannsynlig. Men NATO kan bli revet med av begivenhetene. Kanskje de tvinges til å handle før de kan tenke?

Hvis ikke NATO «calls Erdogan’s bluff», dvs gjennomskuer hans forsøk på å dupere Vesten, kan det gå riktig galt. Erodogan spiller det humanitære kortet: Hvis NATO går med på å skape en IS-fri sone i Syria kan 1,7 millioner syriske flyktninger vende hjem.

Slik forsøker Erdogan å slå flere fluer i et smekk: Hvis Vesten støtter hans kamp mot «terror», formelt IS, reelt PKK, kan det gi en løsning på flyktningeproblemet, som også EU er opptatt av å løse.

Præsidenten forsikrer samtidig, at Tyrkiet ikke vil opgive kampen mod terrorisme, skriver Reuters.

»Vi vil ikke tage nogen skridt tilbage i vores kamp mod terrorisme. Det er en proces, og den vil vi fortsætte med den samme beslutsomhed,« udtaler Erdogan på et pressemøde.

Kupp innad

Vesten bør se faresignalene når Erdogan sier at fredsprosessen med PKK er død, og går inn for å frata kurdiske parlamentarikere immunitet.

Erdogan, however, said on Tuesday that the peace process had become impossible and urged parliament to strip politicians with links to the militants of immunity from prosecution, a move aimed squarely at the pro-Kurdish opposition.

Erdogan ble rasende over valgresultatet som ga den kurdiske koalisjonen overraskende stor oppslutning. Det torpederte hans plan om et så stort flertall at han kan omdanne Tyrkia til et presidentstyre med ham selv  som superpresident.

Skulle Vesten la seg lure inn i en slik felle vil det bety at de må slå hånden av den eneste kampstyrken som har vist seg istand til å slå IS: kurderne.

Erodgan støtter i stedet Nusrafronten mot Assad.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.